Доступність посилання

ТОП новини

Європейська народна партія стурбована ситуацією в Україні


Речник ЄНП Костас Сасмацоглу
Речник ЄНП Костас Сасмацоглу

Київ – Найбільша партія Європи занепокоєна політичною ситуацією в Україні. Про це сказано в заяві, оприлюдненій у п’ятницю на її офіційному сайті. Правоцентристська Європейська народна партія об’єднує 73 політичні партії з 39 країн. Голови Єврокомісії, Європейської ради та Європарламенту є представниками цієї політичної сили. Також вона є найбільшою фракцією в Європейському парламенті. Речник ЄНП Костас Сасмацоглу у телефонному інтерв’ю Радіо Свобода розповів про те, що саме непокоїть Європейську політичну партію.

– Ми справді занепокоєні розвитком подій після останніх українських виборів. У нас склалося враження, що речі повертаються до старих часів. Про це йдеться у заяві, яку зробив президент Європейської народної партії Вілфрід Мартенс. Наприклад, виглядає, що в Україні обмежується свобода слова. Вже прозвучали заяви таких організацій як «Репортери без кордонів». Також ситуація із відкриттям кримінальної справи проти Юлії Тимошенко, яка в 2005 році була закрита… ми вважаємо, що цей крок був політично вмотивований. Всі ці моменти турбують нашу політичну партію.

– Чи можна, на Вашу думку, вважати конституційною більшість в українському парламенті?

– Видається, що нова більшість була сформована у дуже дивний, я б сказав, у штучний спосіб. Відповідно до українських законів, депутат не може просто так змінити фракцію, для цього їм слід здати мандат. Але якимось чином.., сам не розумію як, парламент переформатувався і штучним шляхом з’явилася нова більшість. Гратися українськими законами – це не дуже демократично для країни, яка хоче мати європейське обличчя. Щодо місцевих виборів, які перенесли на невизначений термін, то наша партія не розуміє, чому так сталося. Ми хотіли б почути пояснення нової Адміністрації.

– Чого Ви хочете досягнути Вашою заявою?

– Щоб нова влада взяла до уваги наші занепокоєння. За останні п’ять років Україна здійснила вагові кроки у бік демократії, свободи слова, відкритого суспільства, зрештою, європейського суспільства. Коли ж ми бачимо такий розвиток подій, як зараз, ми вважаємо, що це повернення до старих практик. Нова влада мала б зрозуміти, що Європа і решта світу спостерігає за діями нової адміністрації.

– Чи будете ви ініціювати слухання щодо ситуації в Україні на Парламентській асамблеї Ради Європи чи Європарламенті?

– Наразі ми обмежимося заявою, яку поширюємо серед наших колег у європейських установах, а також серед наших членів у 39 країнах Європи. Наступні кілька тижнів ми спостерігатимемо за ситуацією. В середині червня запланований саміт лідерів Європейської народної партії, і ми сподіваємося там підняти питання про розвиток ситуації в Україні.

– Чи плануєте щось у випадку, якщо нова влада не почує Вашого занепокоєння?

– Наша заява, яку зробив Президент ЄНП Вілфрід Мартенс, має слугувати попередженням: ми знаємо, що відбувається, ми продовжуємо спостерігати, і надалі ми не будемо мовчати.
  • Зображення 16x9

    Ірина Туз

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2008 року. Вже рік готую  відеоматеріали для веб-сайту, тому часто доводиться переконувати людей, що Радіо Свобода - це більше, ніж радіо. Коли ж працюю в «класичному» радійному режимі, то особливо цікавлять теми євроінтеграції. Закінчила Лінгвістичний університет та Могилянську школу журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG