Доступність посилання

ТОП новини

Екс-глава ЮКОСа шукає правди голодуванням


Михайло Ходорковський
Михайло Ходорковський

Прага – Михайло Ходорковський, якого називають найвідомішим політичним в’язнем у Росії, оголосив безстрокову голодовку. Про це стало відомо із заяви екс-власника нафтової компанії ЮКОС, яку він адресував голові Верховного Суду Росії В’ячеславу Лебедєву. Текст заяви учора пізно ввечері розповсюдили адвокати Ходорковського. Колишній найбагатший підприємець Росії хоче за допомогою голодування привернути увагу президента Медведєва до порушень закону, які чинять представники судової влади в його країні.

Михайло Ходорковський, який уже відбуває 8-річний термін покарання за звинуваченням в економічних злочинах, а за новими звинуваченнями може отримати ще й збільшення покарання до 15 років, вимагає, щоб президентові Медведєву повідомили, що, всупереч внесених ним поправок до законодавства Російської Федерації, суд все ж продовжив термін його утримання під арештом із економічної справи.

Отже, екс-глава ЮКОСа, оголосивши голодування, намагається змусити судову систему виконувати вимоги закону. Чи ж вдасться йому досягти поставленої мети?

Адвокат Ходорковського Юрій Шмідт розповів Радіо Свобода, чому його підзахисний пішов на голодовку.

«Головне, що підштовхнуло Михайла Борисовича до цього акту, – абсолютне зневаження спочатку прокуратурою, а потім і суддею вимог закону. Голодовка оголошена безстрокова, єдина умова, яку Михайло Борисович висуває, – доведення до президента того жахливого правового нігілізму і прямого невиконання закону, яке загрожує не тим, що доля Ходорковського буде ускладнена, бо ж для нього це не має на сьогоднішній день доленосного значення. Він вважає, що може бути створена практика, яка розходиться із законом, від чого постраждає величезна кількість людей», – зазначив Юрій Шмідт.

Щоб не було прецедентів


Інший адвокат Михайла Ходорковського Олена Лук’янова уточнила Радіо Свобода подробиці. «У цьому листі, – каже вона, – Михайло Борисович наголошує: «Я перебуваю і буду перебувати у в’язниці незалежно від ухваленого судом рішення. Однак не можу погодитися з таким демонстративним саботажем закону, який набув чинності за поданням президента, для боротьби з рейдерством і корупцією в правоохоронних структурах. Я не можу погодитися з тим, щоб створення такого прецеденту в такому гучному процесі пройшло непоміченим для керівництва країни, оскільки він буде негайно тиражуватися корумпованими бюрократами в сотнях інших, менш гучних, справ».

Голова Московської Гельсінкської групи Людмила Алексеєва вважає особливо важливим те, що Михайло Ходорковський оголосив голодування не на власну користь.

«Ця дія на користь усіх, хто страждає від необґрунтовано довгого утримання під вартою в досудовий період і під час судового слідства... Це, швидше, акція солідарності з усіма, хто пребуває до суду і під час суду під слідством, хоча їх звинувачують у злочинах, не пов’язаних із насильством над особистістю», – вважає правозахисниця.

Адвокати Михайла Ходорковського повідомляють, що він може припинити голодовку, якщо отримає дані про те, що президент Дмитро Медведєв поінформований про ситуацію, що склалася.

Із Кремля з приводу листа Ходорковського наразі реакції немає. А президент Росії Дмитро Медведєв, виступаючи сьогодні з лекцією у Києві, поскаржився на те, що суди надто залежні від ініціативи держави, а не навпаки.

«Не треба казати, що у нас погана судова система, – зауважив Медведєв. – Не дуже добре, на мій погляд, виглядає справа з повагою до суду і з місцем судової системи в рамках політичної системи держави. Ці пережитки зберігаються і дискредитують».

Голова ж Верховного суду Росії В’ячеслав Лебедєв пообіцяв найближчим часом вивчити звернення колишнього голови ЮКОСа і повідомити про своє рішення.
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG