Доступність посилання

ТОП новини

США подали проект нових санкцій проти Ірану


Сполучені Штати подали вчора до Ради безпеки ООН проект резолюції, що передбачає розширити санкції проти Ірану через його відмову зупинити роботи на збагачення урану.

Офіційні особи твердять, що проект підтримують усі п’ять постійних членів Ради безпеки – США, Росія, Велика Британія, Франція і Китай. США очікують на згоду загалом принаймні дев’яти країн із 15 членів Ради безпеки.

За повідомленнями, проект резолюції передбачає заходи щодо іранської Армії охоронців ісламської революції, відомої також як «Революційна гвардія», яка має потужні підприємницькі структури, а також інших військових, фінансових і транспортних підрозділів, які можуть бути пов’язані з ядерною програмою.

Проект включає заборону на продаж Іранові окремих ріновидів зброї, зокрема, ударних вертольотів, військових кораблів і танків. Також ідеться про обмеження доступу Ірану до технологій балістичних ракет, здатних нести ядерну зброю.

Посол США в ООН Сюзан Райс сказала, що резолюція покликана додати гостроти вже наявним санкціям та іншим заходам, які мають на меті переконати Іран розвіяти занепокоєння світової спільноти й довести, що його ядерна програма дійсно мирна й не має за мету створення ядерної зброї.

Раніше вчора Туреччина прямо закликала Захід не ставити під загрозу нову домовленість, досягнену позавчора ввечері між Іраном, Туреччиною й Бразилією, продовжуючи погрожувати Тегеранові новими санкціями. На думку Туреччини і Бразилії, які зараз є непостійними членами Ради безпеки, ці домовленості якраз мали б відвернути нові санкції.

Західні країни поставилися до досягнутої в Тегерані угоди про умови обміну частини іранського низькозбагаченого урану на готове ядерне паливо для іранського дослідного медичного реактора скептично, вказуючи на те, що вона не відповідає головній вимозі світової спільноти, а саме повній відмові Ірану від збагачення урану.

США заявили тоді, що не припинять зусиль, спрямованих на посилення міжнародних санкцій щодо Ірану.
XS
SM
MD
LG