Доступність посилання

ТОП новини

НУНС звертатиметься до міжнародних інстанцій для захисту депутатів Гримчака та Парубія – Ляпіна


Ксенія Ляпіна
Ксенія Ляпіна

Київ – Сьогодні Верховна Рада може позбавити недоторканності народних депутатів Андрія Парубія та Юрія Гримчака. Після цього прокуратура матиме право відкрити проти них кримінальну справу. Колеги по фракції депутатів називають це тиском на опозицію і говорять про можливість звернутися до міжнародних інстанцій. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявила представниця «Нашої України – Народної самооборони» Ксенія Ляпіна.


– Наскільки реально, що Верховна Рада сьогодні таки позбавить недоторканності Парубія та Гримчака?

– На жаль, це реально, тому що ми знаємо позицію провладної коаліції. Вони просто вирішити зробити показову «порку». Для цього вони вибрали двох депутатів, на прикладі яких хочуть модельно показати всім нам, що з нами буде, якщо ми будемо відстоювати свою позицію. Власне, все те, що зараз відбувається з сестрою Парубія, – це демонстрація того, що і родичі будуть переслідуватися, і влада завжди знайде спосіб це зробити. Однак якась дивна, вибіркова боротьба з хабарництвом. З одного боку, хабарництво тотальне. А з іншого, чомусь саме в момент переслідування політичного діяча його родичі підпадають під це. Була б вона підприємець, її б узяли за несплату податків. А так як вона працює у податковій, їй приписують отримання хабара. Тобто знаходять спосіб вплинути на родичів. Це типово поліцейські у гіршому розумінні цього слова методи.

– Вас та деяких інших депутатів із групи «За Україну» викликала Генеральна прокуратура, для чого?

– Ще викликають. Нам визначили низку днів, коли ми можемо з’явитися. Поки що як свідків. Але ж зрозуміло, чому викликають саме нас, а не тих народних депутатів, яка на очах всієї міжнародної спільноти били інших депутатів. Зокрема, нашого депутата Олеся Донія, який досі перебуває у лікарні і чий стан не покращився. Чомусь тих людей, які його тримали і били об стінку, не викликають до Генеральної прокуратури.

– Якщо сьогодні буде голосування за зняття недоторканності з Парубія та Гримчака, чи будуть спроби вашої політичної сили перешкодити цьому?

– Я не знаю, якими вони будуть. Не буду зараз це анонсувати. Можу сказати, що, безумовно, ми будемо всіляко захищати наших колег. Але я хочу сказати, що вони нічого не досягнуть, знявши недоторканність. Ми ніколи не боялися зняття недоторканності. Ми знаємо, що у даному випадку все відбувається виключно з метою переслідувань. Проте ми будемо шукати різні методи захисту, зокрема, і юридичні. Ми знаємо, як це робити. Думаю, що будемо звертатися до міжнародних інстанцій. Насправді все це ми переживали вже у 2003–2004 роках. Просто дуже дивно повертатися до цих методів.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG