Доступність посилання

ТОП новини

Депутати обіцяють оскаржити порушення кримінальної справи


Під час подій у Верховній Раді 27 квітня 2010 року
Під час подій у Верховній Раді 27 квітня 2010 року

Київ – Народні депутати від фракції «Наша Україна – Народна самооборона» Андрій Парубій та Юрій Гримчак оскаржуватимуть у суді порушення проти них кримінальної справи. Їм інкримінують «незаконний вплив на Голову Верховної Ради та народних депутатів із метою перешкодити виконанню ними службових обов’язків».

Андрій Парубій припускає, що Верховна Рада може розглянути подання Генеральної прокуратури про згоду на притягнення до кримінальної відповідальності його та Юрія Гримчака на пленарному засіданні 18 травня.

Обвинувачення на свою адресу народний депутат відкидає і називає ситуацію, що склалася, політичними репресіями.

За словами парламентаря, внаслідок подій, що розгорнулися у Верховній Раді 27 квітня, він отримав струс мозку й перелом носа. «В результаті я не мав змоги виконати свої депутатські повноваження, в тому числі проголосувати проти ратифікації угоди. Виникає питання: це я комусь перешкоджав чи мені перешкоджали?» – додає Парубій.

Народний депутат називає дії Генпрокуратури політичним замовленням й обурюється, що кримінальні справи не порушили проти «регіоналів». «Режим діє методом бурі і натиску, ігноруючи будь-які закони. Вони намагаються залякати тих депутатів, які чинять опір цій владі», – наполягає він.

Про те, що проти нього порушено кримінальну справу, Андрій Парубій дізнався з повідомлень інтернет-ЗМІ. У прокуратурі Києва справу порушили наступного дня після пленарного засідання 27 квітня, на якому парламентарі зі сварками, бійками і димовими шашками ратифікували угоду про продовження перебування в Україні російського Чорноморського флоту.

Через кілька днів до Верховної Ради надійшло подання з Генеральної прокуратури про згоду парламенту на притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів Гримчака та Парубія.

Прокуратурі заважає недоторканність

Згідно з українським законодавством, притягти народного депутата до кримінальної відповідальності можливо лише після зняття з нього депутатської недоторканності. Старший науковий співробітник Інституту держави і права НАНУ Микола Сірий наголошує, що доки за таке рішення не проголосує парламентська більшість, у прокуратурі нічого не вдіють.

«Готується звернення генерального прокурора до Верховної Ради, де вирішується, позбавляти депутата недоторканності чи ні. З цього моменту можна висувати обвинувачення», – зазначає фахівець.

До столичної прокуратури Андрія Парубія викликали на 17 травня. За словами депутата, щойно він отримає постанову про обвинувачення, негайно оскаржуватиме її у суді. «Із Юрієм Гримчаком у цьому питанні ми діятимемо разом», – каже він.

Юрій Гримчак прийшов до прокуратури Києва, де йому вручили копію постанови про порушення кримінальної справи, ще в суботу.

Народний депутат Геннадій Москаль, який представляє його інтереси як юрист, заявив тоді, що Юрій Гримчак найближчими днями подасть скаргу до одного з судів у Києві на постанову про порушення справи проти нього.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG