Доступність посилання

ТОП новини

Україна й Польща готуються до спільного енергетичного форуму


Київ – Спільний енергетичний форум планують провести найближчим часом Міністерство палива й енергетики України та Польсько-українська господарча палата. Така домовленість – лише один із підсумків візиту польської делегації на чолі з колишнім прем’єр-міністром Лешеком Міллером до України.

За три дні візиту до України делегації Польсько-української господарчої палати (ПУГП) сторони встигли поділитися досвідом впровадження й розвитку економічних свобод, а також домовитися про взаємну підтримку в залученні іноземних інвестицій.

Із Міністерством палива та енергетики України ПУГП узгодила проведення у найближчі терміни спільного енергетичного форуму, мета якого – вирішення актуальних проблем в українсько-польській енергетичній співпраці та ініціювання нових проектів.

«Обидві сторони зацікавлені у спільному видобутку газу на українсько-польській прикордонній території. Ми, зі свого боку, можемо поділитися досвідом впровадження енергоощадних технологій», – зазначає президент ПУГП Яцек П’єхота.

«До того ж, ми зацікавлені в українських розробках у сфері атомної енергетики, адже Польща тут не має значного досвіду», – додає він.

Україні бракує балансу

Нині Польща – один із найбільших іноземних інвесторів в Україні. За даними Держкомстату, станом на 1 січня 2010 року польські підприємства інвестували в Україну близько 865 мільйонів доларів. Водночас у 2009 році товарообіг між країнами порівняно з попереднім роком знизився майже вдвічі.

Представник української сторони ПУГП Олег Дубіш запевняє, що криза у товарообігу вже минула, проте країнам є ще над чим попрацювати. «Якщо поглянути на структуру товарообігу Польщі й України, то однозначно домінує імпорт польських товарів до України. Тому, якщо йдеться про українські інтереси, актуальним є збалансування товарообігу, але це вимагає певної реструктуризації української економіки, щоб було що продавати», – зазначає Олег Дубіш.

Після виборів співпраця залишиться на рівні

Наприкінці червня у Польщі відбудуться президентські вибори. На думку колишнього прем’єр-міністра країни Лешека Міллера, незалежно від того, хто переможе, українсько-польська економічна співпраця буде на високому рівні. «Стратегічні напрямки економічного співробітництва суттєво не зміняться, – каже він. – Кого б не обрали президентом, новий глава держави буде ставитися до України тепло й розвиватиме співробітництво».

За результатами соціологічного опитування, проведеного серед польського населення у травні компанією SMG/KRC, 45 відсотків респондентів готові підтримати у першому турі виборів кандидата від партії «Громадянська платформа» Броніслава Коморовського, який нині виконує обов’язки президента Польщі. За кандидата від опозиційної партії «Право і справедливість» Ярослава Качинського готові проголосувати 34 відсотки виборців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG