Доступність посилання

ТОП новини

До парламентських бешкетників у прокурорів вибірковий підхід


Бійка у Верховній Раді, 27 квітня 2010 року
Бійка у Верховній Раді, 27 квітня 2010 року

Київ – Депутатам-нашоукраїнцям Андрію Парубію та Юрію Гримчаку, яких прокуратура хоче позбавити депутатської недоторканності та притягти до кримінальної відповідальності, дали час на те, щоб вони підготувати пояснення. Відповідне рішення ухвалив регламентний комітет парламенту. Між тим, досі немає реакції прокуратури на заяву депутата-нашоукраїнця Олеся Донія, який після «спілкування» 27 квітня із колегами регіоналами досі перебуває на лікарняному ліжку.

Депутатів із фракції НУНС Юрія Гримчака та Андрія Парубія, яким закидають застосування димових шашок під час ратифікації українсько-російської угоди, звинувачують у втручанні в діяльність державного діяча, вчинене групою осіб за попередньою змовою. Це передбачає покарання до 5 років ув’язнення.

«Я їду в прокуратуру подавати зустрічні позови, – каже Андрій Парубій. – Один із них буде полягати в тому, що на мене здійснили напад, а другий– що мені не дали здійснити свої повноваження 27 квітня. Це, власне, те, в чому нас звинувачують».

Президент обіцяє, що репресій не буде

Перед розглядом питання новообраний голова регламентного комітету Володимир Макеєнко повідомив, що перше засідання комітету під його головуванням буде складним. «Питання непросте, – зазначив він. – Де в нього початок, де кінець – поки що важко знайти».

Проте попередній голова комітету, а нині керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов передрік, що сьогодні регламентний комітет не ухвалить рішення, бо є норма регламенту, яка дає депутатам п’ять днів на підготовку відповіді. Так і сталося.

Між тим, представник Президента в парламенті Юрій Мірошниченко заявив, що справа про події 27 квітня перебуває на контролі у Віктора Януковича. За його словами, «позиція Президента принципова – ніяких репресій допущено не буде».

Сьогодні ж заступник Генерального прокурора Тетяна Корнякова повідомила, що прокуратура Києва вивчає всі епізоди, де фігурують прізвища 17 народних депутатів.

Прокуратура зволікає із побиттям Донія

Натомість опозиція звертає увагу, що досі немає реакції прокуратури на побиття того ж таки 27 квітня депутата-нашоукраїнця Олеся Донія, який зараз перебуває в лікарні із закритою черепно-мозковою травмою. Помічник-консультант депутата Донія – Володимир Бойко – стверджує, що прокуратура не реагує на подану ще 29 квітня від імені депутата заяву.

«Хочу запевнити, що інформація прокурора Києва Юрія Ударцова про те, що начебто народному депутату Донію призначена судово-медична експертиза дійсності не відповідає. Я, як представник Донія, не отримував ніякого повідомлення з прокуратури. Більше того, це якраз я домагаюся призначення експертизи і прошу розглянути заяву Донія, але мені відмовляють», – каже Володимир Бойко.

За його словами, на Олеся Донія скоїв напад депутат-регіонал Василь Стельмашенко. «Пан Стельмашенко достеменно знав, що він б’є народного депутата. Як показують відеозаписи події, пан Стельмашенко зовсім не боронив себе від якихось неправомірних дій Олеся», – наголошує Бойко.

На своїх хуліганів регіонали будуть «дивитися глибше»

Радіо Свобода намагалося телефоном отримати коментар депутата-регіонала Василя Стельмашенка. Але почувши, що телефонує журналіст, наш співрозмовник поклав слухавку.

Депутат-регіонал Максим Луцький говорить, що їхня фракція готова розглянути питання про зняття недоторканності і зі своїх однопартійців. «Якщо буде достатньо підстав – ми будемо йти на це, – каже він. – Але треба дивитися глибше на цю проблему. Спочатку було використання спецзасобів, а потім була бійка».

Коментуючи інцидент з депутатом Олесем Донієм, голова регламентного комітету Володимир Макеєнко зазначив, що було б краще, щоб депутати, спираючись на моральність, з’ясовували між собою стосунки без залучення слідчих органів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG