Доступність посилання

ТОП новини

Європейська ініціатива в Криму


Презентація «Спільної ініціативи зі співпраці в Криму»
Презентація «Спільної ініціативи зі співпраці в Криму»

Сімферополь – Важлива подія сьогодні відбулася на Кримському півострові. У Сімферополі й Севастополі дипломати країн Європейського Союзу презентували «Спільну ініціативу із співпраці в Криму». Згідно з нею, Євросоюз і країни-члени ЄС планують до кінця 2010 року інвестувати в Автономну Республіку Крим та місто Севастополь близько 12 мільйонів євро.

Дипломати двох десятків країн – саме стільки європейських держав підтримали цю Ініціативу – сьогодні на конференціях у Сімферополі й Севастополі анонсували нову європейську програму для Криму. Голова представництва Європейської комісії, посол Жозе Мануель Пінту Тейшейра на відкритті заходу в Таврійському Національному університеті імені Вернадського заявив, що було б помилкою говорити, що ЄС пропонує Криму інвестиції. Насправді європейці хочуть лише допомогти кримчанам створити такі умови, щоб інвестиції самі йшли у цей регіон.

Разом з тим, керівництво Європейського Союзу розглядає можливість підтримки проектів у сфері туризму й курортів Криму в обсязі 5 мільйонів євро, приблизно стільки ж вкласти у проекти, пов'язані зі зміцненням соціальної інфраструктури автономії, а також не виключає можливості підтримки проектів із виділення прямих інвестицій для Севастополя та АРК.

Глава Представництва ЄС поінформував, що за проектом Національної індикативної програми Європейського інструменту сусідства і партнерства планується вкласти близько півтора мільйона євро в розробку регіональної стратегії та у створення Агенції регіонального розвитку Криму. Цей проект сприятиме поліпшенню соціальної інфраструктури, підвищенню потенціалу Криму як туристичного регіону та посиленню здатності регіону до залучення прямих іноземних інвестицій.

Присутня на конференції віце-прем’єр кримського уряду Катерина Юрченко повідомила, що Рада міністрів автономії щойно ухвалила рішення про заснування такої Агенції і вже призначила його керівника.

За словами посла Жозе Тейшейра, кожна з країн-учасниць «Кримської ініціативи» обрала сферу, куди виділятиме кошти. Наприклад, Німеччина – у курортно-рекреаційну, Нідерланди підтримуватимуть розвиток організацій громадянського суспільства, а Польща – ініціативи в аграрному секторі.

Євроінтеграція і Чорноморський флот


Посол Польщі в Україні Яцек Ключковський розповів Радіо Свобода, що його країна допомагає Криму з 1992 року і виступила одним із ініціаторів створення цієї європейської програми. За його словами, в Польщі вважають Крим дуже важливою невід’ємною складовою України, яка потребує вироблення свого погляду на європейську інтеграцію.

«Ми хотіли б, щоб жителі Криму самі зрозуміли, що європейська інтеграція – це шлях у майбутнє, шлях до модернізації, до високих стандартів і технологій. Взагалі, треба перейти до конкретних дій. Ця участь у цій кримській програмі – це один із таких конкретних кроків, які спрямовані для наближення України до Європи. Те, що ми робимо це разом із Європейським Союзом – це збільшує наші можливості», –сказав посол Польщі.

Окрім згаданої цифри – 12 мільйонів євро, які виділяє ЄС в рамках цієї Ініціативи, – як повідомив посол Жозе Тейшейра, плануються додаткові внески від окремих країн-членів Євросоюзу. Зокрема, уже оприлюднені плани Німецького банку розвитку, спрямовані на просування і підвищення привабливості Севастополя.

Разом з тим, дипломати практично не приділили часу на спілкування з кримськими журналістами й ухилялися від відповіді на запитання про можливе коригування європейських планів у зв’язку з тим, що Чорноморський флот Росії не покине Крим після 2017 року.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG