Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Росія домовлялися в Берліні про тіснішу співпрацю у газовій сфері


Німеччина – Україна вперше взяла участь у форумі «Енергетичний діалог Європейського Союзу та Росії», який відбувся в Берліні. Керівник «Нафтогазу», президент Національного газового союзу України Євген Бакулін та глава Російського газового товариства Валерій Язєв домовилися в Берліні про співпрацю в газовій сфері. Конкретний зміст домовленостей, однак, не розголошується.

Сторони поки що не стали докладно пояснювати, наскільки тісною може бути українсько-російська співпраця в газовій сфері. Домовленості передбачають спільні експертні дослідження, допомогу господарюючим суб’єктам у налагодженні зв’язку, підготовку фахівців, зауважив глава Російського газового товариства Валерій Язєв. За його словами, подібні домовленості вже існують між Росією та «Єврогазом».

Про обмін активами можливо йтиметься в червні

Водночас глава Російського газового товариства повідомив: «На червень заплановано зустріч експертів із питань наміченої співпраці і можливого обміну активами між «Газпромом» і «Нафтогазом України».

Нічого конкретного про співпрацю в газовій сфері не став говорити й голова правління «Нафтогазу» Євген Бакулін. Він повідомив лише, що українська сторона має низку пропозицій. «Поки вони не ухвалені, ми їх не коментуємо», – сказав Бакулін.

У питанні транзиту газу керівник «Нафтогазу» виступив за тристоронню співпрацю між Україною, Росією та Євросоюзом. За його словами, на тристоронньому рівні можна вирішити й питання модернізації української газотранспортної системи. «Тут треба мати чітке розуміння того, які обсяги газу експортуватимуться, щоб забезпечити надійне постачання газу до Європейського Союзу», – пояснив Бакулін.

Збільшення транзиту через територію України?

Керівник «Нафтогазу» вважає цілком реальним збільшення обсягів прокачування російського газу через територію України.

«Газотранспортна система має резерв для збільшення транзиту російського газу в Європу. І при модернізації газотранспортної системи ми тим самим збільшимо й екологічну складову й енергетичну безпеку. Вважаємо, що цей напрямок може бути цілком конкурентноздатним в порівнянні з іншими напрямками в економічному плані», – заявив Євген Бакулін.

Що ж стосується фінансового питання модернізації, то тут, за словами Бакуліна, остаточну цифру можна буде назвати в процесі розробки техніко-економічного обґрунтування. «Орієнтовано – це в районі трьох-чотирьох мільярдів доларів», – сказав голова правління «Нафтогазу України».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG