Доступність посилання

ТОП новини

Москва вже запроваджує спільні з Україною дати свят (європейська преса)


Прага – Європейські газети продовжують аналізувати політичну ситуацію в Україні і наміри влади проводити реформи в державі. Західні оглядачі також звертають увагу на дискусії в Україні довкола такої гострої теми, як проблема федералізації держави. Деякі видання звернули увагу на уніфікацію Державною думою Росії російського календаря державних дат по-українськи, коли там навіть підтримали указ Віктора Ющенка. Експерти розмірковують також над тим, чи поділить Віктор Янукович із Росією радянську власність.

Так, польська «Жечпосполіта» розмірковує над зміною позицій одного з соратників нинішнього Президента України, Віктора Тихонова – нині віце-прем’єра київського уряду з регіональної політики, а колись одного з регіональних адміністраторів на сході України. Тоді ж Тихонов, у піку помаранчевим, закликав до федералізації України. Нині ж каже, що «не може бути мови про класичну федерацію, бо Україна є бідною і слабкою державою».

«Жечпосполіта» наводить думки експертів, що тепер, мовляв, Тихонов діє за вказівкою адміністрації Януковича... Але деякі аналітики іронічно кажуть польському виданню, що нова українська влада може здати в оренду Росії Донецьку й Луганську області десь на 99 років, як здала свого часу в Харкові в довгострокову оренду Севастополь... І при цьому владу Януковича не буде дуже сильно хвилювати те, що такі питання потребують не лише зміни Конституції, а й всенародного референдуму, каже «Жечпосполітій», наприклад, львівський аналітик Тарас Возняк.

Московське видання «Нєзавісімая газета» інформує, що Державна Дума Росії внесла зміну до федерального закону про дні військової слави й пам’ятні дати і призначила, так само, як свого часу Україна при Ющенкові, на 28 липня державне свято –День Хрещення Русі. Правда, в Україні воно звучить, як День Хрещення Русі-України. Чи не спробують тепер у Києві, як з іншими указами Ющенка, викинути, на думку багатьох в оточенні Януковича, «зайве слово» в український назві цього свята?

Це ж видання розмірковує над тим, чи не посварить Януковича з Медведєвим спадщина СРСР, бо Київ поки що не поспішає приймати російські пропозиції про розподіл радянської власності, золота й діамантів... Хоча це питання нібито готувала колишній глава уряду в Києві Юлія Тимошенко, як пише «Нєзавісімая газета».

Швейцарське видання «Нойє Цюрхер Цайтунґ» стверджує, що опозиція в Україні намагається використати на свою користь конфуз із Президентом України, коли на нього упав меморіальний вінок із хвої під час відвідин разом із російським президентом меморіалу Воїнові-визволителю.

Швейцарське видання також інформує, що вінок цей опозиціонери нібито викрали і запропонували на аукціон в Інтернеті зі стартовою ціною у 800 євро, а представники адміністрації Януковича назвали такий крок опозиції «безсовісним». «Нойє Цюрхер Цайтунґ» також подає і відео цього курйозу.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG