Доступність посилання

ТОП новини

СБУ «повертається до практики радянських спецслужб»


Львів – Ректор Українського Католицького університету отець Борис Ґудзяк заявляє про те, що СБУ намагалось чинити тиск на керівництво університету і студентів у зв’язку з їхньою участю в акціях протесту проти дій нової влади. У львівському відділенні спецслужби сказали Радіо Свобода, що їм нічого не відомо про такі факти.

Ректор УКУ повідомив, що 18 травня до нього завітав співробітник СБУ, який застеріг від участі студентів у можливих «протиправних діях політичного характеру», а також просив поставити підпис під листом до ректора від керівництва СБУ, що мовляв, попереджений про наслідки.

Працівник СБУ також попросив відразу ж повернути йому листа, щоб він не потрапив в інтернет. Але отець Борис Ґудзяк не захотів навіть читати подібного листа, який не міг собі залишити, не те, що підписувати.

За даними керівника вишу, представник спецслужб усно попередив, що студенти, звичайно, мають право протестувати проти політики влади, однак адміністрація університету повинна їх застерегти про відповідальність за протиправну діяльність.

Університети намагаються залякати

Візит працівника СБУ керівництво університету розцінило як практику радянських спецслужб. Саме у ті часи підпис на документі, який був написаний КДБ і зберігався там, був основним методом вербування таємних інформаторів.

Ректорат УКУ заявляє, що подібні кроки СБУ викликають стурбованість і мають на меті залякати адміністрації університетів і студентів. Віце-ректор УКУ Мирослав Маринович про це заявив Радіо Свобода.

«Я розцінюю усе це, як дію інерції. СБУ не розуміє, що треба міняти свої правила, інерція працівників СБУ, які не відчувають дискомфорту або мало відчувають, не сигналізують, що треба міняти дії, інерцію управлінських кадрів в освіті, які погоджуються підписувати документи, листи до них спрямовані, не беручи оригіналу чи копій, тобто, які погоджуються брати участь у таких штучностях», – заявив Маринович.

Натомість прес-секретар СБУ у Львівській області Володимир Кривошея каже, що нічого не знає про візит працівника служби і не ознайомлений із заявою ректора УКУ.

Голова Львівської ОДА заперечує факти тиску


Адміністрація Українського Католицького університету заявляє про те, що 11 травня до них зателефонувала людина від заступника голови ОДА, б'ютівця Ігоря Держка і просила подати інформацію про кількість студентів, які беруть участь у протестах. Ігор Держко заперечив цей факт на сесії облради.

А голова Львівської обласної адміністрації, регіонал Василь Горбаль зазначив Радіо Свобода, що не давав нікому доручень збирати інформацію про студентів.

«Я нікому ніяких доручень не давав, а мій заступник Ігор Держко назвав це провокацією», – сказав Горбаль.

Тим часом, як стало відомо Радіо Свобода з поінформованих джерел, на відміну від Бориса Ґудзяка, більшість ректорів львівських вишів підписала іменний лист СБУ.

Звернення отця Бориса Ґудзяка вже викликало міжнародний резонанс. Зокрема, про нього повідомив у вівторок відомий британський журнал «Економіст».
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG