Доступність посилання

ТОП новини

Росія визначилась: Україні потрібно вступити у ЄЕП та Митний союз


Київ – Співпраця України з Росією в майбутньому буде складною, тому що Київ та Москва по-різному бачать стратегію свого розвитку. На цьому сходяться експерти обох країн. У той час, як російська сторона зацікавлена у приєднанні України до ЄЕП та Митного союзу, українська влада орієнтується на євроінтеграцію, не відкидаючи економічної співпраці з Російською Федерацією.

Із приходом в Україні нової влади політики та експерти прогнозують підйом в українсько-російській економічній співпраці. Значному прогресу сприяло те, що президенти обох країн зняли політизацію багатьох питань і відновили економічний діалог.

Руслан Демченко, заступник Міністра закордонних справ України
«На часі реалізація спільних масштабних проектів та ініціатив в енергетичному секторі, ракетно-космічному, у будівельній, суднобудівній галузях. Ці та інші перспективи взаємодії повинні лягти в основу довгострокової комплексної програми економічного співробітництва між Україною та Росією, розроблення якої почнеться найближчим часом», – каже заступник міністра закордонних справ України Руслан Демченко.

Митний союз із Росією загрожує суверенітетові?

Водночас російський політик, економіст, член Російської академії наук Сергій Глазьєв зауважує, що будувати тіснішу співпрацю Києву і Москві буде складно, якщо Україна не відновить участь в Єдиному економічному просторі і не вступить до Митного союзу з Росією. Експерт, який у 2003-му балотувався на посаду президента Росії, впевнений, що участь у Митному союзі не суперечитиме участі України в СОТ.

Сергій Глазьєв, член Російської академії наук, російський політик, економіст
«Питання участі в Митному союзі важливе для української економіки. Без цього просто не буде вільного руху української продукції на російський ринок. Україна і Росія зацікавлені, щоб Україна стала частиною єдиної митної території. Звісно, тут виникають питання національного суверенітету, тому що функціонування Митного союзу неможливе без наднаціонального органу», – розповів експерт.

Між тим пан Глазьєв наголосив, що українцям не слід боятися втрати суверенітету, так як участь у Митному союзі не торкається питань оборони та національної безпеки. У далекому майбутньому Сергій Глазьєв не уявляє Україну без Росії.

«Чи могла б сучасна Україна бути без Чорноморського Флоту? Звісно, ні. Чи могла б сучасна Україна бути без Новоросії? Ні, звісно. Це все наша історична спадщина, на ґрунті якої ми маємо будувати наше майбутнє», – сказав член Російської академії наук Сергій Глазьєв.

Сумнівна російська риторика

Олег Рибачук, Голова наглядової ради Фундації «Суспільність»
Не згодний із позицією російського колеги український політик, голова наглядової ради Фундації «Суспільність» Олег Рибачук. Він упевнений, що угода про поглиблення вільної торгівлі з ЄС виключає Митний союз з Росією.

«Та модель, яку нам пропонує Росія, не дає, з точки зору пересічного українця, нічого. Нам просто пропонують разом зафіксувати відсталість. Представники російської сторони роблять вигляд, що вони не знають слова президента Януковича про те, що стратегічний вибір України є членство в Європейському Союзі. Ніяких змін у стратегіє немає», – каже Рибачук.

Сумніви у тому, що Росія готова підтримати Україну економічно і захищати її на міжнародній арені висловлює московський оглядач Радіо Свобода Віталій Портников. Значною мірою тому, каже експерт, що українсько-російська співпраця торкається не тільки державних, а й приватних інтересів.

«У мене є серйозні сумніви, що сьогодні Росія готова буде запропонувати той масив фінансової допомоги та гарантій, які Україна шукає у міжнародних фінансових організаціях», – вважає Портников.

Віталій Портников

За його словами, в майбутньому між Україною та Росією «буде тяжкий діалог професіоналів, пов’язаний із необхідністю відстоювати економічні інтереси не просто держав, а тих фігур (у політичній та підприємницькій сфері), котрі визначають сьогодні розвиток цих держав».
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG