Доступність посилання

ТОП новини

Іран закликає США і Росію підтримати угоду про обмін урану


Президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад закликав президентів США і Росії Барака Обаму і Дмитра Медведєва підтримати укладену нещодавно за посередництва Туреччини і Бразилії угоду про обмін іранського урану на готове ядерне паливо.

Він застеріг, що це остання можливість залагодити суперечку навколо ядерної програми Ірану.

Виступаючи на телебаченні, Ахмадінеджад попередив Обаму, що іранці «навряд чи дадуть йому ще один шанс», якщо він «не використає нинішню можливість».

«Пан Обама повинен знати, що ця угода – чудова можливість для нього засвідчити, що він хоче досягти зміни, що він хоче поважати права народів», – сказав він.

Ахмадінеджад також закликав Медведєва переглянути його підтримку позиції Вашингтона.

«Ми не повинні в такий напружений час бачити, як наш сусід підтримує тих, хто проти нас, хто виявляє ворожнечу до нас ось уже 30 років. Це неприйнятно для іранського народу. Я сподіваюся, що вони звернуть на це увагу і виправляться», – заявив він.

На Заході відкидають укладену раніше цього місяця за посередництва Туреччини і Бразилії угоду, за якою Іран має передати частину свого незбагаченого урану до Туреччини з тим, щоб його по тому обміняти на готове ядерне паливо для іранського дослідного медичного реактора.

Більша частина світової спільноти, серед того і США та Росія, непокоїться, що цей план не знімає головної стурбованості через те, що Іран усе одно збирається збагачувати частину урану самостійно.

У світі підозрюють, що Іран під прикриттям заяв про мирну ядерну програму може намагатися створити ядерну зброю. Тегеран заперечує це, але переконливих доказів не надає.
XS
SM
MD
LG