Доступність посилання

ТОП новини

Чим закінчиться законодавча активність Верховної Ради Криму?


Сесійне засідання Верховної Ради Криму
Сесійне засідання Верховної Ради Криму

Сімферополь, – Кримський парламент цього тижня ухвалив одразу кілька законодавчих ініціатив, спрямованих на підвищення статусу і більше вживання в автономії російської мови, зміни назви Верховної Ради АРК в російськомовному варіанті і на розширення повноважень самого автономного парламенту, переважно в гуманітарній сфері. Разом з тим місцеві спостерігачі припускають, що Партія регіонів під гаслами російської мови і розширення повноважень автономії хоче реалізувати давню мрію українських державників – відновити розірвану вертикаль виконавчої влади між Києвом і Сімферополем.

Місцеві оглядачі всі ці ініціативи кримського парламенту розцінюють переважно як передвиборні, оскільки російська мова на півострові і зараз займає панівне становище і є фактично регіональною. А рішення про назву місцевого парламенту російською «Вєрховний Совєт» призведе лише до виділення коштів на заміну вивіски на фасаді будинку парламенту і депутатських бланків. Але це, з огляду на рівень корупції, ще й означає певні фінансові «відкати».

Зрештою, всі законопроекти насправді є їхніми проектами, бо реально їх зможуть подавати до українського парламенту лише народні депутати. Саме до 4 народних депутатів-регіоналів від Криму і звернулася у середу Верховна Рада автономії з проханням передати їх на розгляд до Верховної Ради України.

Разом з тим місцева преса, поки що обережно, пише про ще один законопроект, який готують не кримські депутати, а урядовці – «Про Раду Міністрів АРК». Висловлюються думки, що цей документ має розв’язати проблему вертикалі виконавчої влади, яка була розірвана між центром та автономією у 1990-ті роки: зараз Рада Міністрів Криму ніяк не залежить від Кабінету Міністрів України і може не узгоджувати з ним свої дії.

Відновлення вертикалі виконавчої влади в Криму реальне?


Експерти стверджують, що повне підпорядкування кримського уряду Кабмінові України за нинішньої Конституції неможливе. Але вони вважають, що є чимало юридичних шпарок, які дозволять нинішній центральній владі підпорядкувати собі виконавчі владні структури автономії.

Кримський аналітик Микола Семена в інтерв’ю Радіо Свобода назвав неоднозначними нинішні законодавчі пропозиції кримської влади, яка контролюється регіоналами. Він каже, що з одного боку, кримська влада наполягає на розширенні повноважень автономії, ухвалюючи рішення, що стосуються переважно гуманітарної сфери. З іншого, відомо, що готуються рішення, які посилять контроль центру над кримською владою.

На думку Миколи Семени, з яким погоджуються й деякі інші кримські оглядачі, регіонали за нинішньої політичної ситуації та значної підтримки кримчан цілком можуть реалізувати давню мрію українських державників: відновити розірвану вертикаль виконавчої влади між Києвом і Сімферополем.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG