Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську радяться, як впоратися з побутовими відходами


Україні необхідна національна стратегія поводження з твердими побутовими відходами, вважають учасники круглого столу «Потреби та можливості вирішення проблем у сфері поводження з твердими побутовими відходами у містах України».

Представники 25 міських рад, українські і міжнародні експерти, які зібралися в Івано-Франківську на цей круглий стіл, запропонують для українського уряду практичні рекомендації, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

В українських містах щорічно накопичується 50 мільйонів кубометрів побутових відходів, із них повторну переробку проходять лише 3 відсотки, у приватному секторі щорічно з’являється близько 3300 несанкціонованих звалищ.

А неякісна утилізація сміття призводить до забруднення навколишнього природного середовища і негативно впливає на здоров’я людей, наголошують учасники зібрання.

За словами начальника відділу комунального обслуговування Міністерства з питань ЖКГ України Людмили Дорошук, внесені з цього року зміни в законодавство України надають право контролю за дотриманням правил поводження з відходами органам місцевого самоврядування. Вони ж повинні проводити заміну наявних практик у сфері відходів на сучасні, екологічно безпечні.

Власне, тому круглий стіл проходить в рамках проекту Програми розвитку ООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» за підтримки Швейцарії.

Швейцарська сторона, за словами національного координатора проектів Швейцарського бюро співробітництва Олени Литвиненко, надасть допомогу у виробленні рекомендацій, проведенні експертизи та фінансуванні пілотних проектів в містах України. Це міста, які вже є партнерами програми ПРООН.
XS
SM
MD
LG