Доступність посилання

ТОП новини

Партійна система: краще менше, та краще


Бюлетень на виборах 2006 року з 45 партіями і блоками був довжиною 80 сантиметрів
Бюлетень на виборах 2006 року з 45 партіями і блоками був довжиною 80 сантиметрів
Київ – Понад половина громадян не бачить користі в існуванні 188 партій і вважає, що така багатопартійна система Україні не потрібна. Це показали результати соціологічного дослідження Центру Разумкова.

Експерти констатують кризу партійної системи. Партій надто багато, але їхня ефективність дуже сумнівна.

60 відсотків респондентів Центру Разумкова не бачать різниці між українськими правими, лівими чи центристськими партіями.

Директор політико-правових програм Центру Юрій Якименко констатує, що для українців немає великої різниці між Блоком Юлії Тимошенко та Партією регіонів. Адже за соціально-економічною прагматикою ці дві основні політичні сили, Партія регіонів і Блок Юлії Тимошенко, значною мірою є спільними.

Головна проблема в тому, що партії об’єднуються не навколо ідей. Політолог Ігор Жданов переконаний, що в Україні поки що відсутні ідеологічні партії.

Будь-яка організація може використовувати антураж, притаманний політичним партіям. Але треба сказати відверто, що в суспільстві немає запиту на ідеологічні партії, вважає він.

За словами політолога, в Україні існує два різновиди партій. Одні створюються під конкретного лідера, інші ж лобіюють інтереси певних фінансово-промислових груп.

Більшість партій іде на продаж

Більше того, партії в Україні купують, каже народний депутат Олег Зарубінський. За словами депутата, ця схема дуже проста.

З’являється «новий Наполеон Бонапарт» за рівнем амбіцій та з певним сезонним рейтингом. Є «група фанів» – група підтримки. Що робити?

Створити свою партію важко. Тож такий претендент просто купує одну зі 180 партій із гарною назвою, створену «під ключ» 5–10 років тому, проводить себе на голову цієї партії і змінює назву, розповідає депутат.

Політологи сподіваються, що оновлення партійної системи відбудеться через створення сильних ідеологічних партій на ґрунті місцевих об’єднань громадян.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG