Доступність посилання

ТОП новини

Головнокомандувач Збройних сил іде в відставку


Іван Свида (п), на знімку ще в званні генерал-полковника, на засіданні Комісії Україна – НАТО в Брюсселі 26 січня 2010 року
Іван Свида (п), на знімку ще в званні генерал-полковника, на засіданні Комісії Україна – НАТО в Брюсселі 26 січня 2010 року

Начальник Генерального штабу генерал Іван Свида не згоден із поглядами Президента Віктора Януковича на шляхи розвитку Збройних сил.

Начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних сил України генерал армії Іван Свида подав рапорт про відставку, повідомила в суботу прес-служба Міністерства оборони.

Пояснюючи причини свого рішення, він, зокрема, заявив: «У ситуації, що склалася, я визнаю право Президента реалізувати його бачення шляхів розвитку Збройних сил. Він це робитиме з іншим начальником Генерального штабу».

Іван Свида наголосив, що «за посаду не тримається».

Він подякував генералам, офіцерам і всьому особовому складові Збройних сил за «непрості і відповідальні завдання», які вдалося спільно реалізувати задля зміцнення обороноздатності України.

Тепер, як повідомляють, цей рапорт має розглянути Президент Віктор Янукович, який є за посадою й Головнокомандувачем Збройних сил, і своїм указом звільнити Івана Свиду або з посади, або з військової служби.

Подробиць про розбіжності в поглядах із Президентом генерал не навів.

Генерал виконував завдання нового Президента, але має власну думку

На початку травня, після того, як Президент Янукович підписав, а Верховна Рада ратифікувала домовленість із Росією продовжити базування російського Чорноморського флоту в Криму, генерал Свида дипломатично прокоментував це так, що військові «перебувають поза політикою і виконують завдання нашого Верховного головнокомандувача – Президента» й тому «робитимуть усе необхідне для виконання цієї угоди».

На посаду начальника Генштабу Івана Свиду призначив у листопаді минулого року попередній Президент Віктор Ющенко.

Тоді під час свого офіційного представлення генеральському і офіцерському складові армії Свида називав своїм пріоритетним завданням завершити перехід армії на контрактну основу до 2015 року.

За словами Свиди, також важливим завданням він вважав забезпечення належної підготовки українських військовослужбовців для участі в миротворчих місіях, оптимізацію системи військового управління, організацію роботи з уточнення державної програми щодо розвитку Збройних сил на 2006–2011 роки.

Крім того, начальник Генштабу казав, що основні зусилля з підготовки війська мають спрямовуватися на підвищення боєздатності Повітряних і Військово-морських сил, а також армійської авіації Сухопутних військ.

Він також називав необхідним підвищувати професійну підготовку офіцерського складу і зберігати його, підвищуючи соціальні стандарти для офіцерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG