Доступність посилання

ТОП новини

У Криму прокремлівські сили спробують обійтися без Партії регіонів


(архівна фотографія) Святкування 227-ї річниці захоплення Російською імперією Криму, Сімферополь, 19 квітня 2010 року
(архівна фотографія) Святкування 227-ї річниці захоплення Російською імперією Криму, Сімферополь, 19 квітня 2010 року

Сімферополь – Попри те, що досі не визначене дата місцевих виборів в Україні, у Криму де-факто уже розпочалася виборча кампанія. Першими стартували прокремлівські сили. Їхні лідери уже заявили, що мають намір самостійно пробиватися до кримського парламенту та органів місцевого самоврядування автономії.

Про такі плани заявив один із лідерів всекримського руху «Російська єдність» Сергій Аксьонов. Як повідомила прес-служба цієї прокремлівської організації, «Російська єдність» братиме самостійну участь у місцевих виборах, незалежно від того, які зміни будуть внесені до виборчого законодавства. За словами Сергія Аксьонова, позиція щодо самостійного балотування – «тверда» й «остаточна».

Зараз у Верховній Раді Криму – 12 активістів «Російської єдності», які потрапили туди за списком виборчого блоку «За Януковича», створеного з Партією регіонів. Сьогодні всі вони увійшли до складу парламентської коаліції, що нараховує 76 депутатів зі 100 за списком.

Торік прокремлівські активісти розсварилися з «регіоналами». Тодішній партійний куратор Криму, нинішній кримський прем'єр Василь Джарти казав, що проросійські сили – це «гирі на ногах Партії регіонів». Після цього усіх висуванців «Російської громади Криму» і «Російського блоку», які згодом заснували «Російську єдність», позвільняли з владних структур автономії.

Сергія Аксьонов, лідер «Російської єдності»
Повернулися туди вони лише нещодавно, коли «Російська єдність» підтримала переформатування кримської влади, що 31 травня завершилося оформленням нової коаліції у Верховній Раді Криму. Тепер Сергій Аксьонов заявив, що «регіонали» для «кремлівських» в деяких питаннях – «союзники, а в деяких – ні». Домовлятися з ними доведеться, але не про єдиний список, як раніше.

За його словами, «Російська єдність» має намір тиснути на «регіоналів», щоб ті «не забували своїх передвиборчих обіцянок і не виляли туди-сюди, а рухалися вірним курсом, таким, як на саміті в Харкові, наприклад».

Сергій Аксьонов також зауважив, що проросійські активісти протистоятимуть спробам змінити виборче законодавство.

Виборчі перспективи у прокремлівських сил Криму непевні

Місцеві експерти вважають, що тепер багато залежить від змін, які планують внести до виборчого законодавства. Якщо буде піднято виборчий бар'єр і заборонена участь у виборах блоків, то «Російській єдності» буде непереливки.

Зараз ця політична сила єдина з усіх, хто веде передвиборчу кампанію. З середини минулої осені вона активно рекламується у пресі і на телебаченні, на сотнях білбордів по усьому Криму. Експерти кажуть, що це – найдорожча виборча кампанія, що проводили і проводять місцеві політичні сили. Кримський аналітик Микола Семена припускає, що за цим стоять закордонні ресурси.

Разом з тим він зауважив, «Російська єдність» відчуватиме значну конкуренцію з боку інших кримських політичних сил, які декларують свою проросійськість – насамперед від комуністів, вітренківців і партії «Союз». Водночас, якщо вибори перенесуть на весну 2011 року, це фінансово вдарить по «Російській єдності», яка вклала у свою «розкрутку» значні кошти. Микола Семена каже, що для про кремлівських активістів також зараз важливо, щоб Партія регіонів не запідозрила в «Російській єдності» свого конкурента, бо тоді ця організація знову відчує на собі весь адміністративний ресурс свого політичного союзника.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG