Доступність посилання

ТОП новини

Чеський вибір: популістам не місце в парламенті


Виборча агітація, Чеська респубілка, 26 травня 2010
Виборча агітація, Чеська респубілка, 26 травня 2010

Прага – У Чехії відбулись вибори до парламенту. За 200 депутатських місць вели боротьбу представники 27 політичних партій та рухів. Але до парламенту дісталось 5 політичних партій, з яких дві нові й представляють праві й правоцентристські політичні сили. Незабаром стане відомо, якій партії президент Чехії Вацлав Клаус доручить формувати уряд, але вже нині очевидно, що чехи переглянули свій підхід до оцінки політичних програм. Вони більше довіряють конкретним діям політиків і хочуть бачити очільниками своєї країни нових, а не скомпрометованих лідерів.

За кількістю відданих голосів – 22 відсотки, у виборах здобула перемогу найсильніша проліва Чеська соціально-демократична партія. Але і в коаліції з комуністами – своїм традиційним союзником, ліві не матимуть більшості в парламенті. Таким чином створилась ситуація, за якої переможець виборів ймовірно програє своє право формувати уряд країни.

Все перемішали останні парламентські вибори. У виборах в цілому перемогли праві й правоцентристські політичні партії, які від самого початку кампанії виступили перед виборцями з чіткою програмою. Зокрема, найсильніша права Громадянсько-демократична партія заявила, що під час кризи потрібно проводити економічні й соціальні реформи, а на вищі пенсії потрібно буде почекати, поки що в казні на це грошей немає.

Нова консервативна політична партія «TOP-09» чітко проголосила підтримку єдиного курсу Європейського Союзу й виступила за його розширення. Також ще один новачок – правоцентристська партія «Справи громадські» чітко визначила свої пріоритети – ними є боротьба з корупцією й скорочення видатків на армію.

Результати виборів засвідчили, що чехи продемонстрували вищу політичну культуру правих, кампанія яких була аргументованою, без дешевих популістських гасел. І ще таке: всі три праві партії від початку заявили, що відкидають коаліцію з комуністами.

Яка партія формувати уряд Чехії ?

Таким чином за результатами виборів, праві зайняли більшість – 118 із 200 – місць у парламенті. Це може позначитись і на формуванні уряду Чехії, вважає Петр Пешек, аналітик популярного чеського щоденника Lidové noviny.

«Успіх партій правого центру можна пояснити насамперед неуспіхом партії соціальних демократів, яка здобула набагато менше місць, ніж очікувала, – каже він. – Я може був би трохи обережним, якщо говорити в цілому про перемогу правих у виборах. Маю на увазі центристську партію «Справи громадські», програма якої не зовсім відповідає правим. Щодо складу уряду, то сьогодні вже розпочались консультації між партіями. Також із лідерами п’яти партій, які виграли вибори, нині зустрівся президент Вацлав Клаус. Як найвірогідніший бачу варіант: уряд сформують дві праві партії з новою центристською партією, тобто Громадянсько-демократична партія, «TOP-09» і «Справи громадські».

Вибори засвідчили ріст політичної культури

Вперше в історії Чехії до парламенту дістались відразу дві нові партії – консервативна «TOP -09 » і центристська «Справи громадські». Вперше також із 3-го на 4-те місце відступили комуністи. І вперше не дістались до парламенту християнські демократи. Їхній лідер, а також голова соціальних демократів відразу подали у відставку, заплативши ціною власної кар’єри за поразку партії на виборах. І це також у новітній чеській історії сталося уперше.

Чеські парламентські вибори засвідчили ріст рівня політичної культури, більшу вимогливість виборців до політики і політиків. Третина чеського парламенту нині – це нові політики, багато з яких «Гавелівської генерації». Так називають в Чехії покоління, сформоване після 1989 року, тобто після падіння комунізму. Ïхнє гасло «Геть політичних динозаврів», тобто тих політиків, які протягом десятиліть у депутатському кріслі залагоджують власні інтереси, виявилось найдієвішим. Із усього виглядає, що в Чехії настав час змін.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG