Доступність посилання

ТОП новини

У Нікополі хочуть створити меморіальні парки на місці козацьких поховань


У Нікополі на Дніпропетровщині ініціюють створення двох історико-меморіальних парків на місці старовинних козацьких поховань, повідомив заступник директора Нікопольського державного краєзнавчого музею Мирослав Жуковський.

За словами Мирослава Жуковського, свого часу на теренах Нікополя було збудовано дві цвинтарні церкви – Свято-Покровська та Преподобного Іоанна Дамаскіна.

«Страшна історія церкви Преподобного Іоанна Дамаскіна: вона була збудована не тільки на місці козацького поховання, а й на місці братської могили військових російської імператорської армії, загиблих від ран і хвороб у часи Кримської війни. У 1930-ті роки церква була закрита, використана під військовий склад, 1943 року підірвана німецькими саперами, а в 1960-ті роки на тому місці зробили будинок відпочинку», – розказав фахівець.

Наразі, за його інформацією, краєзнавці точно встановили місце розташування козацьких кладовищ і церков, виявили їхні залишки.

Клопотання про створення на місцях козацьких поховань меморіальних парків уже порушили перед міською владою.

На території сучасного Нікопольського району свого часу розташовувалися п’ять найвідоміших Запорозьких Січей, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Більшість січових цвинтарів опинилися під водами Каховського водосховища або зникли через дію антропогенних факторів.
XS
SM
MD
LG