Доступність посилання

ТОП новини

Канадська провінція Квебек визнала Голодомор геноцидом


Депутати національної асамблеї Квебеку 3 червня ухвалили законопроект про визнання Голодомору 1932–1933 роках геноцидом українського народу.

Закон визначає Голодомор «актом геноциду українського народу в Україні 1932–1933 роках, жертвами якого стали мільйони українців», повідомляє у п’ятницю агентство «УНІАН».

«Голод був штучно створений радянським режимом Йосипа Сталіна, щоб знищити прагнення українського народу до побудови вільної і незалежної української держави», – мовиться в документі.

Депутати також вирішили, що кожну четверту суботу листопада відзначатиметься День пам’яті жертв Голодомору.

Як підкреслили в Конгресі українців Канади, цей закон є продовженням законодавчих актів щодо Голодомору.

«Ми дуже цінуємо роботу депутатів національної асамблеї Квебеку, згідно з якою трагедія Голодомору вже визнана на високому рівні, що тим самим пролито світло на чорні плями в історії Радянського Союзу», – зазначив президент Конгресу українців Канади Павло Грод.

«Квебек став шостою юрисдикцією в Канаді, що визнала Голодомор актом геноциду українського народу», – підкреслив він.

Президент Віктор Янукович, виступаючи 27 квітня на засіданні ПАРЄ, заявив, що Голодомор був загальною трагедією народів СРСР, а не лише українців.

Іще в день інавгурації Президента Януковича з офіційного сайту голови держави зник створений за Віктора Ющенка розділ, присвячений Голодоморові. Ющенко домагався визнання на міжнародній арені штучного голоду 1930-х років в Україні геноцидом українського народу.

У 2006 році Верховна Рада України визнала Голодомор геноцидом українського народу.

На відміну від значних територій тодішнього СРСР, які на початку 1930-х років тяжко потерпіли від голоду через неврожаї з природних причин, саме в Україні і в частині Кубані, де більшість населення тоді становили українці, голод був у ті часи влаштований радянською владою штучно.
XS
SM
MD
LG