Доступність посилання

ТОП новини

Обама: у подоланні виливу нафти є поступ, та для оптимізму зарано


Президент США вважає, що енергетична компанія British Petroleum нарешті досягає успіху в тому, щоб обмежити величезний вилив нафти в море з аварійної свердловини.

Але, як сказав Барак Обама, прибувши в п’ятницю до одного з потерпілих через вилив штату Луїзіана вже втретє, ще надто рано висловлювати оптимізм із приводу останньої спроби компанії зупинити вилив.

Він також застеріг компанію від витрачання грошей на рекламу чи виплату дивідендів акціонерам у той час, як населення регіону Мексиканської затоки продовжує потерпати від наслідків виливу.

Нове перекриття, яким у четвер закрили горловину свердловини на глибині близько півтора кілометра на дні Мексиканської затоки біля берегів США, почало затримувати частину нафти, яка вже 45 днів у великих кількостях виливається в море, завдаючи значної шкоди екології й економіці.

Представники компанії заявили раніше в п’ятницю, що сподіваються з часом довести відсоток затриманої і відпомпованої до танкерів на поверхню нафти до принаймні 90.

Але, за їхніми словами, про успіх чи неуспіх операції можна буде остаточно говорити приблизно через дві доби.

Уже кілька попередніх спроб компанії зупинити вилив виявлялися врешті невдалими.

Наразі не відомо, яку частину нафти вдається затримати вже зараз.

Нафта вже сягнула берегів чотирьох прибережних штатів США – Луїзіани, Алабами, Міссісіпі і Флориди. Її обсяг, що потрапив до води від 21 квітня, коли стався руйнівний вибух на нафтовидобувній платформі, яку використовувала компанія British Petroleum, – найбільший в історії США.

Вилив нафти завдає значної шкоди довкіллю, зокрема, морському життю і заповідним берегам Мексиканської затоки, а також великої економічної шкоди, зокрема, для рибальства.
XS
SM
MD
LG