Доступність посилання

ТОП новини

Литвина непокоять потаємні плани Партії регіонів


Київ – Якщо раніше про дострокові парламентські вибори в Україні говорила опозиція, то тепер – представники правлячої коаліції. Прес-служба Володимира Литвина спочатку поширила, а потім дезавуювала заяву спікера про ймовірність дострокових парламентських виборів навесні наступного року. Політичні експерти схиляються до думки, що таким чином Голова Верховної Ради хоче зірвати плани своїх союзників по коаліції.

Як повідомила прес-служба Народної партії, перебуваючи у Сумах, Володимир Литвин заявив, що навесні 2011 року в Україні не виключені дострокові парламентські вибори. За його словами, перебуваючи на піку успіхів, «певна політична сила прагне все захопити, щоб потім всіх вишикувати на свій лад». «Якщо їм це вдасться, то вже навесні пройдуть позачергові парламентські вибори, результат яких, виходячи з цього, неважко спрогнозувати», – цитує спікера прес-служба Народної партії.

У Партії регіонів цю інформацію назвали такою, що не відповідає дійсності. Перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов заперечує, що Партія регіонів готується до проведення дострокових виборів у парламент.

«Із точки зору партійного інтересу – так, нам вигідно зараз провести вибори і виграти. Але з точки зору державного інтересу, коли ситуація вимагає стабільності, спроба ініціювати парламентські вибори – це буде грою проти власного народу. Ми ніколи на це не підемо. Тому нехай усі сплять спокійно», – сказав Михайло Чечетов.

За його словами, парламентські вибори пройдуть згідно з Конституцією наприкінці 2012 року – після Євро-2012.

Спікер діє на випередження


Згодом прес-секретар спікера повідомила, що прес-служба Народної партії неточно передала висловлювання свого лідера. Мовляв, у Сумах Володимир Литвин говорив виключно про місцеві вибори. Утім, як зазначають експерти, місцеві вибори навесні наступного року аж ніяк не можна назвати достроковими. Адже вони мали відбутися ще наприкінці весни цього року.

«За останніми соціологічними дослідженнями, у Партії регіонів є серйозні підстави розраховувати на формування більшості лише на базі своєї партії, – каже керівник Агентства моделювання ситуацій, політолог Віталій Бала. – Тобто, не долучаючи інших союзників і не роздаючи ані посади, ані інші привілеї. Я думаю, що «засвітка» цього процесу, на думку Литвина чи людей, які йому це підказали, мала б убезпечити від втілення цих планів у життя».

За словами голови Комітету виборців України Олександра Черненка, в Партії регіонів розглядають можливість проведення дострокових парламентських виборів як один із варіантів розвитку політичної ситуації в країні.

«Це лише один із можливих сценаріїв, – каже експерт. – І необов’язково той, який спрацює. Бо дуже багато ризиків – зокрема, що опозиція зможе мобілізуватися на ці вибори і вдало виступити».

На думку голови Комітету виборців, заява Володимира Литвина зумовлена тим, що «він дедалі більше стає схожим не на партнера по коаліції, а на молодшого брата, з яким усе менше рахуються».

БЮТ хоче відкриті списки


Навесні за дострокові парламентські вибори виступала лідер БЮТ Юлія Тимошенко. Олександр Черненко зазначає, що виборча кампанія могла б допомогти Тимошенко мобілізувати свій електорат.

За словами голови тіньового уряду депутата-бютівця Сергія Соболєва, опозиція і надалі виступає за дострокові парламентські вибори. «Щоб ці вибори пройшли за пропорційною системою і відкритими списками, – додає він. – Тоді буде відповідальність і депутатів, і політичних сил».

Проте, вважає Сергій Соболєв, Партія регіонів може наважитися на дострокові вибори до Верховної Ради, лише за умов, якщо економічна ситуація до весни наступного року не погіршиться.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG