Доступність посилання

ТОП новини

Регіони: старі домовленості тепер недоречні


Верховна Рада 11 травня під контролем Партії регіонів, у прямому й переносному розумінні
Верховна Рада 11 травня під контролем Партії регіонів, у прямому й переносному розумінні

Представникам нинішньої опозиції і так належить більшість керівних посад у парламентських комітетах, і тому недоречно вести мову про якісь домовленості, що існували раніше, зокрема, про те, що посаду першого віце-спікера має обіймати представник опозиції, наголосив лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов на сьогоднішньому засіданні Верховної Ради.

Так він відповів на нагадування члена фракції НУНС Анатолія Матвієнка, що згідно з раніше досягнутими домовленостями посаду першого віце-спікера має обіймати представник опозиції і що раніше цю посаду якраз і обіймав представник фракції Партії регіонів, яка тоді була в опозиції, Олександр Лавринович.

Відтак першим заступником Голови Верховної Ради обрали комуніста Адама Мартинюка.

За постанову про це проголосували 246 народних депутатів із 414, зареєстрованих у сесійній залі. Голова Володимир Литвин запросив Мартинюка зайняти своє робоче місце у президії парламенту.

Парламентська коаліція поповнилася новими депутатами

Перед цим голосуванням коаліція зросла до 247 депутатів, зокрема, за рахунок фракції БЮТ.

Як оголосив Володимир Литвин, до складу коаліції «Стабільність і реформи» ввійшли члени фракції Блоку Юлії Тимошенко Олександр Буджерак, Олег Гейман, Валерій Камчатний, Євген Константинов та Юрій Крук.

Крім них, до більшості приєдналися 12 депутатів від фракції Партії регіонів, які раніше отримали мандати замість 12 парламентарів, що склали повноваження та зайняли посади в органах виконавчої влади.

За словами Литвина, депутати ввійшли в коаліцію на основі індивідуальних заяв.

Уряд має завтра прозвітувати про підготовку нових угод із Росією

Верховна Рада вирішила заслухати на засіданні в середу, 12 травня, інформацію Кабінету Міністрів про перебіг переговорів між Україною й Росією про підготовку міждержавних угод, підписання яких готується на 17 травня.

За це проголосували 399 депутатів.

Раніше фракція Блоку Юлії Тимошенко у Верховній Раді вимагала, щоб парламент уже сьогодні заслухав звіт прем’єр-міністра Миколи Азарова щодо перебігу переговорів між Україною й Росією про підготовку міждержавних угод, підписати які планують 17 травня.

Того дня до України з візитом прибуде президент Росії Дмитро Медведєв.

Біля парламенту мітингують прихильники опозиції і влади

Близько трьох тисяч прихильників опозиційних сил мітингували у першій половині дня у Маріїнському парку біля будинку парламенту проти політики Президента Віктора Януковича. Учасники мітингу тримали прапори з символікою Блоку Юлії Тимошенко, партій «Всеукраїнське об’єднання «Свобода», «Народний рух України», а також національні та прапори інших організацій.

Демонстранти також розгорнули транспаранти з написами: «Янукович, батьками і батьківщинами не торгують!», «Янукович, зупинися! Не продавай Україну!»

Мітингувальники називали антиукраїнською гуманітарну політику влади та виступали за її припинення, а також мітингували на захист суверенітету та територіальної цілісності України.

Водночас прихильники Президента Віктора Януковича і Партії регіонів по периметру оточили будівлю Верховної Ради.

Вони розташувалися уздовж паркану, яким огороджена будівля. На парканах розтягнули плакати з написами «Дії президента Януковича підтримуємо», «Україні стабільність», «Ні! політичним провокаціям Тимошенко».

Тут також встановлені близько 300 синіх наметів.

«Беркут» готовий до дії; під найбільшою охороною – Адміністрація Президента

Вулицю Грушевського частково перекрили загороджувальними щитами. Однак це не перешкоджає рухові транспорту.

Правоохоронці стояли між мітингувальниками від Партії регіонів і опозиційних сил.

Як повідомили в київській міліції, до охорони порядку під час мітингу опозиції готові долучитися близько трьох тисяч правоохоронців.

Головне управління МВС України в Києві заявило, що в разі виникнення ексцесів до охорони правопорядку залучать співробітників спецпідрозділу «Беркут» та військовослужбовців внутрішніх військ.

За повідомленнями, біля будівлі Верховної Ради правопорядок забезпечували близько 120 співробітників міліції, біля Кабінету Міністрів – 240, а біля Адміністрації Президента, де не мітингував ніхто, – відразу близько 300 правоохоронців.

* * * * * * * * * * *

Мітинг біля парламенту пройшов без порушень – міліція


Мітинг біля будівлі Верховної Ради відбувся без будь-яких інцидентів, міліція нікого не затримувала, повідомили в прес-службі Головного управління МВС України в Києві.

Прихильники опозиційних сил практично розійшлися, біля будівлі парламенту далі лишалися близько сотні активістів Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

По периметру біля будівлі Верховної Ради перебували прихильники Партії регіонів.

«Свобода» заявила про затримання 4 своїх прихильників під Верховною Радою

Всеукраїнське об’єднання «Свобода» заявила про затримання співробітниками міліції чотирьох прихильників партії, які брали участь у мітингу опозиційних сил біля Верховної Ради.

Як повідомили в прес-службі політичної сили, співробітники міліції під час затримання були одягнені в цивільне. Учасників мітингу затримали на Європейській площі, коли вони поверталися з мітингу, повідомляє «Свобода».

Адвокати об’єднання з’ясовують місце перебування затриманих, мовиться у повідомленні.
XS
SM
MD
LG