Доступність посилання

ТОП новини

Рада Безпеки ООН готова голосувати за резолюцію з іранського питання


Рада Безпеки ООН готова до голосування щодо запровадження нових санкцій проти Ірану за його ядерну програму.

Посол Мексики в ООН Клод Еллер, який нині головує в Раді Безпеки, повідомив після вчорашнього засідання Ради за зачиненими дверима, що її члени ухвалили рішення провести голосування цього тижня.

Водночас посол Бразилії в ООН Марія Луїза Рібейру Віотті заявила, що її країна і Туреччина наполягають на відкритій політичній дискусії і ширшому розумінні іранської проблеми.

За посередництва цих двох непостійних членів Ради Безпеки нещодавно було укладено угоду про обмін урану на ядерне паливо з Іраном. Бразилія і Туреччина вважають, що ця угода наближує розв’язання суперечностей. Західна спільнота наголошує, що ця угода не вирішує головного: відмови Ірану від власного збагачення урану.

Сполучені Штати, які є автором тексту проекту резолюції, засвідчили прогрес у задоволенні вимог інших членів Ради Безпеки до майбутньої резолюції.

Тим часом голова Міжнародного агентства з атомної енергії Юкія Амано знову повідомив про значні ускладнення в співпраці з Іраном.

«Агентство продовжує перевіряти, як Іран використовує ядерні матеріали. Та Іран не надав потрібного сприяння, щоб Агентство могло підтвердити, що всі ядерні матеріали Ірану використовуються мирним чином», – сказав він учора в Відні під час виступу на Раді директорів МАГАТЕ.

В останній доповіді щодо Ірану МАГАТЕ заявило, що Іран виробив майже шість кілограмів високозбагаченого урану.

Тегеран стверджує, що використовуватиме ці матеріали в медичному дослідницькому реакторі.

Іран продовжує заперечувати твердження західних країн про продовження таємних розробок ядерної зброї, але доказів суто мирного перебігу своєї ядерної програми не надає.
XS
SM
MD
LG