Доступність посилання

ТОП новини

В ООН вимагають міжнародного розслідування інциденту біля Смуги Гази


Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун закликав учора Ізраїль погодитися на участь міжнародних представників у розслідуванні подій із затриманням морського конвою, що намагався на початку минулого тижня прорвати блокаду Смуги Гази.

Як передав слова генсекретаря речник ООН, міжнародна участь «визначальна для того, щоб розслідування було швидким, вартим довіри, безстороннім і прозорим».

Раніше Рада Безпеки ООН закликала просто до розслідування подій, у яких загинули 9 пропалестинських активістів, але пропозиція низки арабських і мусульманських країн закликати саме до міжнародного розслідування не пройшла.

Заклики до міжнародного розслідування підтримали вчора і Сполучені Штати Америки, які раніше прихильніше ставилися до Ізраїлю в цьому інциденті.

Віце-прем’єр-міністр Ізраїлю Сільван Шалом іще позавчора заявляв, що його країна розглядає різні можливості, як провести розслідування, і тримає з цього питання зв’язок зі США і з ООН.

Сторони називають різні версії загибелі учасників конвою: активісти стверджують, що ізраїльтяни почали стріляти в беззбройних людей; ті заявляють, що були змушені оборонятися від збройного нападу на них.

Ізраїль заявляє, що його блокада Смуги Гази необхідна, щоб не допустити потрапляння зброї до рук владного в ній радикального антиізраїльського руху «Хамас», і наполягає на доставці гуманітарних вантажів через територію Ізраїлю для контролю їхнього вмісту.
XS
SM
MD
LG