Доступність посилання

ТОП новини

Фонд «Відродження» допоможе групам продовженого дня


(архівне фото)
(архівне фото)

Анастасія Москвичова

Київ – Міжнародний фонд «Відродження» спільно з Міністерством освіти та Міністерством сім’ї, молоді та спорту оголосив про намір надавати підтримку групам продовженого дня в рамках проекту «Школа – мій дім і родина». Серед навчальних закладів оголошений конкурс, загальний бюджет якого складає 7,5 мільйонів гривень. Перевагу матимуть школи у сільській місцевості, райцентрах.

Сьогодні в Україні існує майже 18 тисяч груп продовженого дня, з них половина – на кошти батьків, каже директор департаменту шкільної освіти Міністерства освіти і науки Олег Єресько.

Враховуючи, що 92 відсотки таких груп відвідують учні початкових класів, їхнє закриття – серйозна проблема для батьків, стверджує він.

«Найбільше таких груп протягом навчального року, який завершується, закрито в Одеській області – 24 групи, 19 груп – у Дніпропетровській, 18 – у Вінницькій, 16 – у Кіровоградській, – продовжує Олег Єресько. – У Києві упродовж року було закрито 15 груп продовженого дня. Це вже 600 дітей, тобто 600 сімей не мають можливості залишити дитину шести-семи-восьмирічного віку».

Одним проектом – усіх зайців

У школах, де через дефіцит місцевого бюджету скорочено ставку вчителя продовженого дня, вона може бути відновлена за підтримки Фонду – тільки потрібно знайти людей, які б передали свої знання, вміння та навички молодому поколінню, зазначає Руслан Краплич, директор Антикризової гуманітарної програми фонду «Відродження».

«Було б добре, якби групу продовженого дня вів би так само безробітний або вчитель, який мав роботу, але зараз не має, або студент, який закінчує навчання, педагогічну освіту отримує, але ще не працевлаштований, – каже він. – Таким чином ми б поєднували вирішення кількох проблем одночасно».

Планується також сприяти діяльності гуртків, секцій та наукових клубів, які школярі могли б відвідувати після уроків. До їхньої організації, на думку представників Фонду «Відродження», повинні долучатись батьківські комітети та, власне, учнівське самоврядування.

Проект мають намір втілити протягом року: з вересня 2010-го по вересень 2011-го. Кінцевий термін подачі заявок – 20 червня, а вже через місяць після цього будуть відомі результати.

Антикризову програму Фонд «Відродження» започаткував у липні 2009 року. Її діяльність заснована на проведенні конкурсів і тендерів на реалізацію проектів в освітній та гуманітарній сферах.

Станом на травень 2010 року програма надала фінансову підтримку 80 громадським організаціям та благодійним фондам на загальну суму в 6,5 мільйонів гривень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG