Доступність посилання

ТОП новини

Уряд схвалив проект Податкового кодексу


Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді схвалити проект Податкового кодексу. Про це повідомив міністр фінансів Федір Ярошенко на засіданні уряду сьогодні, на якому був схвалений проект закону про Податковий кодекс.

За словами урядовця, новий Податковий кодекс спрямований на забезпечення балансу у відносинах між державою і платниками податків.

Міністр фінансів повідомив, що новий кодекс передбачає поетапне зниження податку на прибуток підприємств із поточного рівня 25% до 20% в 2011 році й щорічно подальше зниження на 1 відсотковий пункт до 17% в 2014.

Також Кабмін пропонує встановити різні звітні періоди при відшкодуванні ПДВ: два звітних періоди (2 місяці й 1 рік) при експорті товарів, при інвестиційній і сезонній діяльності; 12 звітних періодів за іншими видами діяльності.

Уряд пропонує реверсну систему сплати податків за операціями з металобрухтом і збереження спеціального режиму оподатковування в галузі сільського та лісового господарства.

Податковий кодекс також передбачає впровадження єдиного переліку товарів, які обкладаються акцизом.

«Акциз змінюється акцизним податком, і з 2014 року впроваджується єдиний акциз на природний газ і електроенергію», – сказав Ярошенко, додавши, що ставка акцизу на електроенергію буде диференційована залежно від виробника (атомна електроенергія, електроенергія, вироблена на теплових енергогенеруючих станціях).

Податковий кодекс також передбачає запровадження податкових канікул для малого та середнього бізнесу з 1 січня 2010 до 31 грудня 2015 року.

Раніше Кабмін схвалив проект Бюджетного кодексу. Прем’єр-міністр Микола Азаров розраховує, що Податкової й Бюджетний кодекси будуть ухвалені протягом нинішньої парламентської сесії (до 9 липня), що дозволить на початку вересня на їх базі внести проект державного бюджету на 2011 рік.
XS
SM
MD
LG