Доступність посилання

ТОП новини

Газова ейфорія у Польщі


Родовище природного газу у Польщі, 5 січня 2009 року
Родовище природного газу у Польщі, 5 січня 2009 року

Варшава – Після потоку негативних новин польські медіа навперебій діляться радісною вісткою – Польща може стати «газовим Ельдорадо Європи».

Приводом до радощів стали припущення польських та американських геологів про величезні поклади сланцевого газу, що широченною смугою тягнуться територією країни від Балтійського моря аж до кордонів із Україною.

Про ці поклади у Польщі знали давно, але предметом особливого зацікавлення польської влади вони стали щойно впродовж кількох останніх років. Одна з причин цього зацікавлення – недавня російсько-українська газова війна, наслідки якої, зокрема, відчувала й Польща.

Друга Норвегія?

За попередніми даними американських фахівців, на території Польщі можуть бути поклади, які задовольнили б польські потреби на найближчі 100, а то й 200 років. Мовляв, це половина усіх європейських запасів сланцевого газу.

Польська влада не приховує задоволення. Міністр закордонних справ Радослав Сікорський твердить, що сланцевий газ – це той шанс, який дозволить Польщі вже через 10-15 років стати другою Норвегією. Більше того, міністр вважає, що польський газ змінить Росію. Мовляв, вона також стане другою Норвегією. Тим самим Сікорський натякнув, що, втративши монополію на газовому ринку, Росія не зможе використовувати свої енергоносії з політичною метою.

Польське Міністерство охорони навколишнього середовища ще минулого року дало дозвіл на пошук у Польщі сланцевого газу кільком солідним американським фірмам, зокрема таким як Conoco-Phillips та Marathon. Наступного тижня будуть зроблені перші свердловини. Тож поляки з нетерпінням очікують їхніх результатів.

Перебільшені дані?


Тим часом стриманіші у своїх оцінках експерти. Анджей Щенсняк, один із провідних польських експертів паливно-енергетичного ринку, твердить, що наразі підстав для ейфорії немає. Він вважає, що дані про обсяги газу, які наводять медіа, дуже приблизні. Мовляв, за різними американськими підрахунками, у Польщі є від більйона до трьох більйонів кубометрів сланцевого газу. Польщі й справді вистачило б цього на 100, чи навіть на 200 років, каже Щенсняк . Утім, наголошує експерт, це дані, які можуть вказувати на загальну кількість газу, що на глибині кількох кілометрів наповнює сланцеві породи.

Якщо ж ідеться про той газ, який вдасться добути, то на думку Щенсняка, реальніші прогнози польських фахівців. А ті говорять про 150 мільярдів кубометрів. Та навіть якби підтвердилися не сміливі американські, а обережніші польські прогнози про обсяги родовищ, то й так позиція Польщі на газовому ринку відчутно зміцніла б, переконаний експерт.

Анджей Щенсняк скептичний щодо великих польських очікувань, пов’язаних зі сланцевим газом. На його думку, поки що нема підстав порівнювати Польщу зі США, де з початком експлуатації тамтешніх родовищ сланцевого газу відбулася своєрідна газова революція. Тепер американці самодостатні й незалежні від зовнішнього газопостачання. Та польські поклади, вважає Щенсняк, можуть бути значно гіршої якості, вони вимагатимуть значних капіталовкладень і часу. Експерт вважає розмови про Польщу як майбутнього експортера газу та про її унезалежнення від постачання газу ззовні, політичним піаром. Щодо термінів, то на його думку, для того, аби у Польщі розпочався промисловий видобуток сланцевого газу потрібно щонайменше 10 років.

Всупереч скепсису відомого експерта, переважна більшість польських медіа про поклади сланцевого газу говорить із ейфорією. Здається, значна частина польського суспільства готова повірити у цю добру новину. Адже останніми місяцями в польському інформаційному потоці домінували погані і дуже погані вістки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG