Доступність посилання

ТОП новини

Демократія в Україні є гарантією її суверенітету (європейська преса)


Прага – Західні аналітики переконані, що у нинішнього Президента України є дві альтернативи – демократія і незалежність його держави, або ж сповзання до авторитаризму і загрози втрати державності. Газети також інформують про перебіг переговорів делегації МВФ із української владою та про перемогу «РосУкрЕнерго» над української владою.

Європейська аналітична група FRIDE оприлюднила великий аналітичний матеріал про нинішню політичну ситуацію в Україні після ста днів правління нової влади Віктора Януковича. У ньому йдеться про те, що новий Президент зміг створити підконтрольний йому уряд і заради стабільності й ефективності його дій проявив обмеження політичних свобод і права на демонстрації в Україні, а також на противагу проєвропейській риториці встановив тісні зв’язки з Росією. Аналітики наголошують, що Янукович пішов на поступки Росії не лише у питаннях оренди бази російського флоту в українському Севастополі, а й підтримує Москву в інших стратегічних міжнародних питаннях на кшталт політики щодо Придністров’я. У даному аналізі зазначено, що влада Януковича стоїть також перед дилемою у впровадженні реформ, які можуть вдарити по іміджу уряду і Президента. Аналітики з FRIDE переконані, що лише рух по демократичному шляху, шляху реформування України гарантує збереження її суверенітету.

Російська «Нєзавісмая газета» наголошує, що делегацію МВФ у Києві хвилює відсутність деталізації економічних реформ і невирішеність низки проблем в економіці та фінансах. Газета також інформує про суперечку у владі в Києві довкола вимог МВФ, реалізація котрих може призвести до політичної дестабілізації в державі. Газета наводить думку глави Комітету з питань регуляторної політики і підприємництва Михайла Бродського про те, що в уряду немає іншого виходу, окрім негайного проведення радикальних реформ, котрі неминуче вдарять по добробуту громадян. Такої ж думки притримується і віце-прем’єр уряду Сергій Тігіпко, котрий навіть допустив, що МВФ може не надати Україні нового кредитування, але наголосив, що важливо й надалі не припиняти двосторонньої співпраці Києва з Фондом, бо це є гарантією надходження іноземних інвестицій до держави.

Впливова «Файненшел Таймз» інформує, що Стокгольмський арбітраж «зобов’язав Київ повернути 11 мільярдів кубометрів газу компанії «РосУкрЕнерго», власник котрої український олігарх Дмитро Фірташ співпрацює з російським «Газпромом». Газета також не виключає, що ця інформація, якщо вона дійсна, може означати «відновлення Фірташа як ключового партнера «Газпрому» з постачання газу до України і на європейські ринки». Автор статті Роман Олеарчик вважає, що таке рішення Стокгольмського суду несе нові фінансові труднощі «Нафтогазу України» і загрожує зниженням прозорості енергетичних стосунків між Москвою і Києвом.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG