Доступність посилання

ТОП новини

ООН закликає Киргизстан зупинити вбивства на етнічному ґрунті


Верховний комісар ООН із прав людини Наві Піллей закликала вчора владу Киргизстану вжити «швидких і рішучих дій», щоб покласти край убивствам на етнічному ґрунті на півдні країни.

За її словами, вбивства, зокрема, дітей, і зґвалтування відбуваються там саме «на підставі етнічної приналежності», а насильство, як виглядає, «організоване, спрямоване й добре сплановане».

За даними влади Киргизстану на вчорашній вечір, принаймні 176 людей загинули протягом кількох днів насильства щодо місцевих узбеків у містах Оші й Джалал-Абаді та навколишніх територіях на півдні країни.

Міжнародний комітет Червоного Хреста водночас заявляє, що вбито «принаймні кількасот» людей.

Управління координації гуманітарних питань ООН закликало допомогові агентства й охочих надати допомогу до «скоординованої реакції» на становище на півдні Киргизстану, що все погіршується.

Якщо насильство там не зупинити, це загрожує викликати «значно ширшу гуманітарну кризу» в Киргизстані й вихлюпнутися й до сусідніх країн, мовиться в заяві.

За даними ООН, кількість місцевих узбеків, які тікають із Киргизстану до сусіднього Узбекистану, найближчим часом перевищить 100 тисяч.
XS
SM
MD
LG