Доступність посилання

ТОП новини

ООН закликає Киргизстан припинити насильство


У Джалал-Абаді на півдні Киргизстану ховають чергову жертву насильства, 15 червня 2010 року
У Джалал-Абаді на півдні Киргизстану ховають чергову жертву насильства, 15 червня 2010 року

Прага – Організація Об’єднаних Націй закликає владу Киргизстану припинити етнічне насильство і пов’язаний із ним потік біженців. Насильство проти місцевих узбеків почалося минулого четверга і зростало до початку цього тижня.

Спеціальний посланець ООН у Киргизстані Мірослав Єнча закликав владу зробити все можливе для того, щоб припинити насильство, яке загрожує перекинутися на інші середньоазійські колишні республіки Радянського Союзу. За словами дипломата ООН, найголовніше є припинити кровопролиття й локалізувати конфлікт.

Раніше голова тимчасової місцевої влади Роза Отунбаєва визнала, що уряд не має можливості припинити насильство власними силами, і закликала до надання міжнародної допомоги.

Говорячи про можливість введення миротворчих військ, Єнча наголосив, що це були тільки неофіційні заклики влади Киргизстану.

«Було багато розмов про можливість введення миротворчих військ, але я маю відразу сказати, що жодне офіційне прохання про це не надходило до ООН, тому це питання не обговорювалося на засіданні Ради Безпеки ООН», – зауважив дипломат.

На думку аналітиків, конфлікт, що відбувається у густонаселеній Ферганській долині, де сходяться кордони Киргизстану, Узбекистану й Таджикистану, може створити хаос в усіх цих країнах, дати поштовх для активізації ісламістських груп, які фінансуються за рахунок транспортування наркотиків.

Немає ні спокою, ні легітимної влади

ООН також наполягає на попередніх планах уряду провести референдум щодо нової Конституції 27 червня та парламентські вибори у жовтні.

«ООН працює разом із Центральною виборчою комісією Киргизстану і надає допомогу для проведення референдуму та виборів, які, як я уже казав, дуже важливі для встановлення легітимного уряду в Киргизстані», – сказав дипломат ООН Мірослав Єнча.

Ситуацію погіршує відсутність обраної влади в Киргизстані після нещодавнього перевороту, в результаті якого до влади прийшов тимчасовий уряд, а президент Курманбек Бакієв був змушений покинути країну.

Киргизстан є бідною, але стратегічно важливою країною для Росії та Сполучених Штатів. Обидві держави мають у ній авіаційні бази.

Фотогалерея: «Сльози на кордоні»



Фотогалерея: Трагедія в Киргизстані

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG