Доступність посилання

ТОП новини

На півдні Киргизстану наймасштабніші прояви насильства за останні 20 років


Киргизький узбек повернувся до свого спаленого будинку, місто Ош, 14 червня 2010 року
Киргизький узбек повернувся до свого спаленого будинку, місто Ош, 14 червня 2010 року

Прага – Понад 120 убитих, до 2 тисяч поранених, до тисячі шпіталізовано – такі наслідки міжетнічних сутичок між киргизами і узбеками на півдні Киргизстану, кількість жертв і потерпілих зростає. Десятки тисяч киргизстанських узбеків утекли через киргизько-узбецький кордон до Узбекистану.

Спостерігачі наголошують, що міжетнічні сутички між киргизами і місцевими узбеками в Оші, Джалал-Абаді і в інших районах півдня Киргизстану найбільші за останні 20 років. Кореспондент Радіо Свобода Ризбай Абраїмов передає з Джалал-Абада, що ознак зменшення напруженості тут не спостерігається.

«Кілька разів я чув постріли з двох сусідніх, головних, вулиць міста, також стрілянина чутна довкола головної адмінбудови Джалал-Абада», – повідомив він.

Кореспондент розповідає також, як бачив на власні очі пожежі в готелях і ресторанах міста, охоплені вогнем приватні будинки. Абраїмов також інформує, що на мітингах у центрі міста лунають обвинувачення на адресу лідера місцевих узбеків, колишнього депутата Кадирджана Батирова.

На вулицях Джалал-Абада чимало озброєних людей із різних районів області і з інших областей, навіть зовсім віддалених від місця подій. Чимало людей озброєні і навіть мають бронетранспортер.

Сутички і стрілянина відбувалися до сьогодні й у Сузакському районі, де живе чимало місцевих узбеків, та в місті Оші, де сутички були найжорстокіші і принесли найбільше жертв. Влада Киргисзтану намагається проводити арешти і розслідування кривавих заворушень.

Кількість біженців із Киргизстану наростає
Узбецьких біженці чекають своєї черги, щоб перетнути кордон з Узбекистаном поблизу села Джалал-Кудук, 14 червня 2010 року

Агентства цитують офіційні повідомлення з сусіднього Узбекистану про приблизно 60 тисяч біженців із південного Киргизстану, що вже зареєстровані в прикордонній із Киргизстаном Андижанській області. Також повідомляють, що сьогодні киргизька влада перестала пропускати узбецьких біженців до Узбекистану і що до 2 тисяч біженців не змогли перетнути перехід «Ханабад». Міжнародний Червоний Хрест інформує, що гуманітарна ситуація на півдні Киргизстану стає «серйозною».

Координатор зовнішньої політики ЄС Катрін Аштон заявила сьогодні в Люксембурзі про «велику зацікавленість» Євросоюзу стабілізувати ситуацію та зупинити кризу в Киргизстані. «Для мене дуже й дуже важливо, щоб порядок був відновлений. Там склалася дуже небезпечна і важка ситуація», – заявила вона.

Тим часом Росія, за повідомленнями, вже розглядає можливість надати військову допомогу Киргизстанові, яку Москва перед цим відхиляла, не погоджуючись задовольнити запит голови тимчасового уряду у Бішкеку Рози Отунбаєвої.

У Москві відбувалося засідання консультативної групи країн-учасниць Організації Договору про колективну безпеку, де обговорювали ситуацію в Киргизстані. На консультаціях був присутній і уповноважений Бішкека, який є одним із семи членів організації.

Минула влада президента Курманбека Бакієва була розігнана акціями непокори в Бішкеку 7 квітня, що призвело до загибелі понад 80 осіб. Із того часу південь Киргизстану, звідки родом Бакієв, став місцем постійного наростання насильства. Тимчасовий уряд у всьому звинувачує прихильників Бакієва.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG