Доступність посилання

ТОП новини

Нові загострення в Киргизстані, уряд намагається стабілізувати ситуацію


ЗМОП заспокоює натовп у селі Нижня Ала-Арча неподалік від Бішкека, 20 квітня 2010 року
ЗМОП заспокоює натовп у селі Нижня Ала-Арча неподалік від Бішкека, 20 квітня 2010 року

Прага – Тимчасовий уряд Киргизстану намагається відновити спокій в країні після кривавих зіткнень на околицях столиці Бішкеку, що мали місце в понеділок, 19 квітня. Під час сутичок загинуло щонайменше три особи, а близько 40 поранені. Понад 100 осіб затримали місцеві сили безпеки. Сьогодні в деяких районах киргизької столиці вийшли на вулиці до 300 протестуючих із вимогами звільнити понад сотню людей, затриманих владою. А на півдні Киргизстану найбільше відчутний вплив прихильників скинутого унаслідок виступів опозиції президента Курманбека Бакієва.

Втручання посла Туреччини у перебіг кривавих зіткнень у селі Маєвка під Бішкеком, де невідомі вчинили напади на поселення турків-месхетинців і росіян, свідчить про намагання певних сил розпалювати міжетнічні зіткнення в Киргизстані... У російській пресі з’явилися публікації під загальним гаслом – «після Бакієва з Киргизстану виганяють росіян і всіх не-киргизів».

Тим часом президент Росії Дмитро Медведєв заявив у вівторок під час зустрічі в Москві з президентом Узбекистану Ісламом Карімовим, що Кремль зацікавлений у сильній владі в Киргизстані. «Зараз головне досягнути внутрішньополітичної стабільності... По суті, необхідно відновити державу. А держава у даний момент зруйнована, її немає. І ми розраховуємо на те, що тимчасове керівництво в Киргизстані буде здійснювати у цьому напрямку всі необхідні і достатні зусилля», – сказав Медведєв.

Президент Росії також закликав тимчасовий уряд Киргизстану провести якнайшвидше законні вибори в державі.

Прихильники Бакієва продовжують чинити опір новій владі

Тим часом на півдні Киргизстану, в Джалалабаді, прихильники скинутого Бакієва продовжують чинити опір новій тимчасовій владі. Вони захопили низку урядових установ, оголосили свою владу і обрали губернатора. У вівторок до двох тисяч прихильників Курманбека Бакієва, очолювані братом президента Акматом, штурмували місцеве приміщення міліції. Новий тимчасовий уряд не може на сьогодні контролювати ситуацію на півдні Киргизстану.

Натомість перший віце-прем’єр уряду Киргизстану Алмазбек Атамбєв заявляє, що його влада повністю контролює ситуацію в республіці. Він заявляє про неможливість повернення на територію держави колишнього президента Бакієва. «Ситуацію в Киргизстані контролює тимчасовий уряд. Тепер ми не будемо проводити парламентські чи президентські вибори до внесення змін до Конституції. Ми вирішили створити в країні парламентську республіку, за якої одна людина ніколи вже не зможе диктувати державі свою волю і Киргизстан не буде працювати на одну родину».

Тимчасовий уряд у Бішкеку також заявляє, що міжетнічні зіткнення намагалася провокувати група провокаторів і на даний час вона розігнана, що свідчить про наміри влади «зберегти міжетнічний мир» у державі.

Тим часом президент Білорусі Олександр Лукашенко повідомив, що скинутий президент Узбекистану Курманбек Бакієв перебуває тепер у Мінську.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG