Доступність посилання

ТОП новини

Бакієв звернувся до своїх прихильників у Киргизстані


Президент Киргизстану Курманбек Бакієв виступає на мітингу своїх прихильників у селі Теїт, 12 квітня 2010 року
Президент Киргизстану Курманбек Бакієв виступає на мітингу своїх прихильників у селі Теїт, 12 квітня 2010 року

Прага – Становище у Киргизстані залишається напруженим. Курманбек Бакієв називає себе законним президентом, попри запевнення його суперників, що вони контролюють становище в країні. У понеділок Бакієв вперше від початку конфлікту вийшов на люди – до своїх прихильників на півдні Киргизстану.

Курманбек Бакієв перебуває на півдні Киргизстану з 7 квітня, відтоді, як силовики в Бішкеку відкрили вогонь по учасниках протестів проти його правління. В результаті загинули щонайменше 82 особи.

Самопроголошений перехідний уряд на чолі з опозиціонеркою Розою Отунбаєвою вимагає, щоб Бакієв склав повноваження. Але в понеділок він знову відмовився йти у відставку і виступив перед своїми прихильниками у рідному селі Теїт у південній частині Киргизстану. Бакієв стверджує, що його опоненти намагаються розколоти країну на південь і північ. «Не можна порівнювати народну революцію 2005 року і цих бандитів, які рвуться до влади», – так різко оцінив він своїх опонентів.

Президент Киргизстану відкинув звинувачення у причетності до насильства у Бішкеку і закликав до міжнародного розслідування подій. Бакієв каже, що звернувся за допомогою до представника ООН Яна Кубіша. «По-перше, я попросив його ввести миротворчі війська ООН на північ республіки. По-друге, я попросив Яна Кубіша прислати незалежну міжнародну комісію, яка б провела ретельне розслідування подій 6-7 квітня», – заявив Бакієв.

Раніше представники опозиції не виключали арешту президента. Але, як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, ніхто не перешкоджав йому спілкуватися зі своїми прихильниками на малій Батьківщині. «Поліція дала змогу людям прийти на мітинг і його покинути, керувала рухом автомобілів. Жодних спроб перешкодити прихильникам Бакієва прийти на зібрання не було», – каже Брюс Паннієр.

У Бішкеку самопроголошений уряд змінює силовиків і послів

Виступаючи перед своїми прихильниками, Бакієв заявив, що будь-які спроби його заарештувати чи вбити призведуть «до великого кровопролиття». Киргизький лідер запевнює, що на півдні з ним перебуває близько десяти депутатів парламенту і у вівторок вони разом вийдуть на мітинг в обласному центрі, місті Джалалабаті.

Кореспондент Радіо Свобода поцікавився в Рози Отунбаєвої, керівника перехідного уряду в Бішкеку, чи Курманбек Бакієв контролює частину силовиків. «Ми повністю контролюємо збройні сили в країні... сили безпеки і поліцію. Дехто, очевидно має симпатію до Бакієва. Я маю сказати правду – ці сили протягом останніх років створювала родина Бакієва, його брат та інші союзники», –– відповіла Отунбаєва.

Водночас перехідний уряд у Бішкеку в понеділок оголосив про кілька нових призначень, зокрема, на посади міністрів оборони і внутрішніх справ. Роза Отунбаєва також повідомила про зміну послів у кількох державах, включно з Німеччиною, де послом є брат Бакієва, і Росією, де дипломатичним відомством керує ще один родич президента. Щоправда, той сказав російській агенції «РІА-Новості», що покине посаду лише за умови, якщо отримає таке розпорядження від самого Бакієва.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG