Доступність посилання

ТОП новини

Новий уряд Киргизстану: Бакієв має відповісти за стрілянину


Прихильники опозиції несуть чоловіка, вбитого під час антиурядових протестів у Бішкеку, 7 квітня 2010 року
Прихильники опозиції несуть чоловіка, вбитого під час антиурядових протестів у Бішкеку, 7 квітня 2010 року

Прага – На другий день після того, як президент Киргизстану покинув країну, новий уряд заявив, що порушить питання про його відповідальність за стрілянину в Бішкеку, в результаті якої загинуло понад 80 осіб. Тим часом тепер уже колишній президент Курманбек Бакієв пішов у відставку в обмін на обіцяну безпеку для себе і своєї родини.

Тільки-но з’явилися повідомлення про те, що колишній президент Киргизстану Курманбек Бакієв разом із дружиною і двома молодшими дітьми безпечно прибув до сусіднього Казахстану, як у Бішкеку новий уряд заявив, що Бакієв не сховається від правосуддя, де б не був.

Голова самопроголошеного уряду Роза Отунбаєва заявила, що колишнього президента вважають винним у стрілянині, що сталася в середині минулого тижня і забрала життя понад 80 осіб.

«Бакієв не зможе втекти від суду, він не зможе сховатися у жодній країні світу. Відплата невідворотна. Колишній президент нестиме відповідальність за всією суворістю закону перед киргизьким народом», – заявила вона.

Долю Бакієва вирішували три президенти у Вашингтоні

Від’їзд Бакієва до Казахстану став результатом переговорів, які, за словами Рози Отунбаєвої, вели президенти сусідніх країн, міжнародних організацій та президент США.

«Тимчасовий уряд за активного сприяння миротворчої місії ОБСЄ, Організації Об’єднаних Націй, за особистої участі президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, президента Росії (Дмитра) Медведєва та президента США Барака Обами, був поставлений перед необхідністю ухвалити негайні рішучі кроки. Це було підставою для мого рішення про вигнання скинутого Курманбека Бакієва», – заявила Отунбаєва.

Як повідомив журналістів президент Росії Дмитро Медведєв, президенти США, Казахстану та Росії домовлялися під час ядерного саміту у Вашингтоні про долю скиненого президента Киргизстану «з урахуванням переплетіння різних інтересів у цій країні та регіоні в цілому».

Росія та Сполучені Штати мають військово-повітряні бази на території Киргизстану. Новий уряд Киргизстану натякнув, що угода з американцями на використання бази в аеропорту «Манас», що спливає наприкінці цього року, може бути продовжена. Щоправда, її умови можуть бути переглянуті.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун привітав від’їзд Курманбека Бакієва з Киргизстану як «важливий крок до мирного, стабільного процвітаючого та демократичного розвитку» Киргизстану.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG