Доступність посилання

ТОП новини

Президент Киргизстану отримав ультиматум


Президент Киргизстану Курманбек Бакієв виступає на прес-конференції, 13 квітня 2010 ркоу
Президент Киргизстану Курманбек Бакієв виступає на прес-конференції, 13 квітня 2010 ркоу

Прага – Нова влада Киргизстану наказала президенту Курманбеку Бакієву повернутися до столиці, інакше йому загрожує арешт. Тимчасовий уряд, який скинув президента Бакієва і захопив владу в країні, позбавив президента недоторканності. Бакієв нову владу не визнає і не хоче підпорядковуватися її наказам, хоча пропонує свою відставку в обмін на безпеку для себе і своїх родичів.

Відразу після заколоту тиждень тому президент Киргизстану Курманбек Бакієв покинув столицю і знайшов притулок у своєму рідному селі на півдні країни. Там же, неподалік міста Джалалабад, почали збиратися його прихильники. Нова влада, відчуваючи небезпеку, поставила Бакієву ультиматум: або він повертається до Бішкека, або його заарештують.

Заступник голови нового уряду Азімбек Бекназаров пояснив дії уряду так:
«Проти колишнього президента було порушено карну справу. Якщо він не з’явиться після мітингу, його заарештують спецслужби. Бо вчора ввечері ми зняли з нього недоторканність і правоохоронні органи тепер мають можливість його затримати».

Сам Бакієв погодився піти у відставку, якщо йому та його родичам гарантуватимуть безпеку. Про це він сказав на прес-конференції в рідному селі Теїт. Також Бакієв заявив, що спроба його арешту не буде вдалою і запросив голову самопроголошеного уряду Розу Отунбаєву на переговори.

Тимчасовий уряд відкрив карну справу не лише проти президента Бакієва, якого звинувачують у корупції та кумівстві, але і проти кількох членів його родини, зокрема проти його брата Яниша, та проти сина Максима.

Хто має право представляти Киргизстан?

Бакієв продовжує вважати себе легітимним президентом Киргизстану, про що він проголосив на мітингу, на який зібралося близько 4 тисяч його прихильників. «Я не визнаю такі дії. Мене обирав народ Киргизстану. Тому ті дії, які здійснює цей тимчасовий уряд, є нелегітимними», – заявив Бакієв.

Нова влада, яка взяла на себе повноваження президента, парламенту та уряду, розпустила Конституційний суд. За словами заступника керівника тимчасового уряду Бекназарова, це було потрібно для того, щоб Суд не використали для дестабілізації ситуації в країні.

Нову владу в Киргизстані не визнала жодна держава світу, хоча деякі лідери, зокрема прем’єр-міністр Росії Володимир Путін, надають допомогу уряду Отунбаєвої. Бішкек також відвідав спеціальний представник Організації з безпеки і співпраці в Європі. Завтра, у середу, до Бішкека має прибути представник державного департаменту США Роберт Блейк. Відомо, що з Бакієвим він не зустрічатиметься. США наголошують, що конфлікт у Киргизстані має вирішуватися у конституційний спосіб.

Протистояння між владою та опозицією в Киргизстані забрало життя близько 80 осіб і кілька сотень отримали поранення.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG