Доступність посилання

ТОП новини

Нова киргизька влада заявляє, що контролює ситуацію в державі


Ще один день вуличних сутичок у Киргизстані, 14 травня 2010 року
Ще один день вуличних сутичок у Киргизстані, 14 травня 2010 року

Прага – Безлади і насильства на півдні Киргизстану призвели до смерті однієї особи і поранення понад 40 учасників зіткнень, що сталися сьогодні в місті Джалал-Абаді між прихильниками нинішнього тимчасового уряду країни та вигнаного президента Бакієва. Його усунули від влади внаслідок повстання 7 квітня, після чого Бакієв був змушений виїхати з країни і зараз перебуває у столиці Білорусі. Сьогоднішнім сутичкам передували вчорашні спроби прихильників Бакієва захопити урядові будівлі й у містах Баткені й Оші. Тимчасовий уряд в Бішкеку заявляє, що контролює ситуацію в гарячому регіоні.

У п’ятницю в південнокиргизькому Джалал-Абаді було чути навіть артилерійські постріли, бо тимчасовий уряд намагався повернути собі захоплені прихильниками Бакієва днем раніше адміністративні будівлі. Посольство США в Бішкеку занепокоєно закликало до «мирного вирішення проблем, які викликали чергове загострення ситуації».

Нові зіткнення стали продовженням подій середи-четверга, коли бакієвці взяли під контроль адміністрації в Баткені та Оші. «Близько 10-ї ранку демонстрація прихильників Бакієва зупинилася біля місцевої адміністрації Джалал-Абада. Два колишні, бакієвські, губернатори закликали до повернення управління в області законній владі президента Бакієва. У цей час прибули прихильники тимчасового уряду і розпочалися безлад та бійка. У хід пустили каміння, пролунали постріли», – повідомив кореспондент Радіо Свобода в Джалал-Абаді.

Зіткнення відбувалися також в інших місцях у центрі Джалал-Абада. За останніми повідомленням, нинішня влада Киргизстану відновила контроль над урядовим приміщенням у місті, хоча й не без крові.

Тимчасовий уряд вдався до арештів лідера Компартії Киргизстану Ісхака Масалієва і глави партії «Новий Киргизстан» Усена Сидикова, котру влада звинувачує в організації безладів на півдні країни.

Ситуація в Оші й Баткені також нині під контролем тимчасового уряду. Відкрито кордон Киргизстану з Таджикистаном на переході Баткен. Хоча кордон із Узбекистаном залишається закритим з ініціативи Ташкента.

«Ситуація тут, на півдні, добра. Немає підстав для занепокоєння. В Оші, де були певні проблеми, все заспокоїлося. Чинний губернатор Джеенбеков повернувся до виконання своїх обов’язків. Молодь зрозуміла, що помилилася. Вони заявили нам, що більше не будуть виходити на вулиці», – заявив Радіо Свобода представник тимчасового уряду в Джалал-Абаді, виконувач обов’язків міністра оборони генерал Ісмаїл Ісаков.

Тим часом російське МЗС закликало ворожі сторони в Киргизстані утримуватися від насильства.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG