Доступність посилання

ТОП новини

Янукович запропонував депутатам урізати їхню недоторканність


Київ – Президент Віктор Янукович виступив проти депутатської недоторканності. Про це у п’ятницю повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович. щоправда, на відміну від свого попередника Віктора Ющенка, чинний Президент не вимагає скасувати недоторканність, а просить коаліцію розглянути проект про обмеження депутатського імунітету.

Президент Віктор Янукович звернувся до парламентської більшості з проханням вивчити можливість найближчим часом розглянути і ухвалити проект щодо істотного обмеження депутатського імунітету. Про це заявив міністр юстиції Олександр Лавринович на прес-конференції. Тепер, за словами міністра, відповідь на це питання має дати парламентська коаліція.

Перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов каже, що коаліція готова підтримати ініціативу Президента. Тепер, за словами пана Чечетова, важливо, чи проголосують за обмеження імунітету опозиційні фракції.

«Коаліція завжди готова! – запевняє він. – Якраз коаліція завжди готова. Опозиція не готова, от зараз ми будемо їх умовляти, що треба за векселями своїх обіцянок платити.

Опозиція каже, що влада перехопила їхню ініціативу

Раніше з ідеєю скасувати недоторканність виступав Президент Віктор Ющенко. «Ющенко намагався зменшити депутатську недоторканність саме тому, що це призводило до корупції в парламентсько-партійних елітах, – каже політолог Вадим Карасьов. – Ситуація сьогоднішня може бути розцінена не як обмеження корупційних можливостей, а як намагання обмежити політичну активність депутатського корпусу».

Тоді цю ідею підтримували фракції БЮТ і НУНС. Відповідний законопроект розробили керівники цих фракцій – Іван та В’ячеслав Кириленки. Тепер лідер фракції БЮТ Іван Кириленко каже, що їхня політична сила і надалі виступатиме за скасування депутатського імунітету.

«Це наша пропозиція! – стверджує Іван Кириленко. – Наш закон про скасування депутатської недоторканності був. І я не думаю, що наша фракція буде, навіть у цих умовах, які зараз складаються, мати якісь заперечення. Але ж Конституційний Суд рішення ухвалив у певній частині – те, що стосується депутатської діяльності. Тобто, в залі я недоторканний. А поза сесійним залом – я звичайний громадянин».

Регіонали передумали позбавляти недоторканності Президента


Проте фракція Партії регіонів раніше вимагала скасувати недоторканність не лише для депутатів, але для Президентів та для суддів. «Чому депутати, Президент і судді мають бути захищені від тої системи, а пересічний громадянин – не захищений?» – казала тоді депутат-регіонал, а нині заступник голови Адміністрації Президента Ганна Герман.

Натомість тепер Партія регіонів не наполягатиме на скасуванні президентського імунітету. «Давайте, раз не вийшло тоді зняти з усіх, – пояснює теперішню позицію регіоналів Михайло Чечетов. – Ну, не схотіли, не послухали нас – значить, давайте поетапно: почнемо з себе. Знімемо недоторканність з депутатів попервах – і полегшимо роботу прокуратурі».

Як представники більшості, так і опозиція вважають, що закон про скасування депутатської недоторканності може бути розглянутий та ухвалений вже найближчим часом.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG