Доступність посилання

ТОП новини

Україна готова збільшити транзит російського газу до Європи


Оператор газотранспортної системи України компанія «Укртрансгаз» – дочірня компанія «Нафтогазу України» технологічно готова збільшити транзит російського газу в Європу, після того як Росія обмежила поставки газу через територію Білорусі.

Як повідомили в прес-службі компанії, об’єднане диспетчерське управління «Укртрансгазу» 17 червня отримало запит для напрацювання альтернативних варіантів поставок газу від компанії «Газпром експорт».

За даними компанії, станом на 09:00 сьогоднішнього дня українська газотранспортна система готова прийняти додатковий обсяг російського газу, але поки що через газовимірювальні станції «Кобрин» (магістральний газопровід «Івацевичі-Долина», друга нитка) і ГВС «Мозир» (магістральний газопровід «Торжок-Долина») додатковий обсяг природного газу не подається.

Об’єднане диспетчерське управління «Укртрансгазу» кожні дві години проводить оперативні наради для відстеження режимів поставки, йдеться в повідомленні.

Раніше голова правління «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що сьогодні з 10:00 Росія обмежує поставки газу в Білорусь на 15% з подальшим збільшенням до 85%.

Росія пояснює обмеження боргом білоруської сторони за поставки газу розміром 192 мільйони доларів. Білорусь відкидає наявність заборгованості і стверджує, що «Газпром» заборгував концернові «Белтрансгаз» за транзит газу приблизно аналогічну суму.

У січні 2009 року конфлікт України і Росії призвів до повного припинення транспортування блакитного палива в Європу через Україну протягом більше ніж 10 днів.
XS
SM
MD
LG