Доступність посилання

ТОП новини

ООН: Наркотики залишаються головною причиною епідемії СНІДу в Україні


Прага – Світовий ринок кокаїну зміщується до Європи, а Україна є відразу на кількох транспортних шляхах до одного з найбагатших і найбажаніших ринків. Про це йдеться у новому звіті ООН про наркотики. Також у звіті наголошується, що ін’єкційні наркотики далі є головною причиною поширення СНІДу в Україні, і що на відміну від країн Європейського Союзу, ця проблема в Україні лише погіршується.

За підрахунками ООН, ринок кокаїну оцінюється в 88 мільярдів доларів. З них 37 мільярдів припадає на Сполучені Штати, які залишаються найбільшим ринком, і 34 мільярди на Європу, яка останнім часом швидко наздоганяє США. Кількість наркоманів, що вживають кокаїн, подвоїлася в Європі протягом останнього десятиліття і сягнула понад 4 мільйонів осіб. В Америці ця цифра становить 5 мільйонів 300 тисяч і має тенденцію до скорочення.

Директор управління з наркотиків та злочинності ООН Антоніо Марія Коста закликає приділяти більше уваги боротьбі з попитом, а не з постачальниками: «Скорочення попиту є більш очевидним, якщо казати про наркотики. Ми весь час наполягаємо в управлінні, що потрібно більше превентивних заходів і лікування, про що не дбають у багатьох країнах. Якщо подивитись на структуру витрат, то співвідношення між правоохоронними діями та діями, спрямованими на зменшення попиту, є сім до одного».

Наркоманія і СНІД ідуть рука в руку

Говорячи про Україну, яка є на перехресті відразу кількох транспортних шляхів наркотиків з Азії, переважно з Афганістану до Європи, то вона належить до країн, де найменше приділяють увагу попередженню і лікуванню. Звіт ООН стверджує, що у 60-70% випадків поширення СНІДу в країні відбувається за рахунок ін’єкційних наркоманів. Крім продукції, що осідає на території України на шляху до Європи, українські наркомани використовують суміші з макової соломки, які у звіті подані під їхньою місцевою назвою, «компот».

Сусідня Росія є одним з найбільших у світі споживачів героїну, поступаючись лише Західній Європі, яка значно переважає її за кількістю населення. Тобто якщо на Західну Європу припадає чверть світового ринку героїну, то на Росію припадає понад 20%. В абсолютних цифрах це – 70 тонн героїну, який щорічно споживають російські наркомани. І лише 3 тонни вдається вилучити правоохоронцям.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG