Доступність посилання

ТОП новини

Малий бізнес має отримати пільги – заступник міністра фінансів


Люди, які працюють у сфері малого бізнесу, мають отримати пільги щодо сплати податків, заявила в ефірі Радіо Свобода заступник міністра фінансів Тетяна Єфименко. «Але ці пільги мають стосуватися тих, хто безпосередньо працює в сфері обслуговування, в сфері, де є кінцеві споживачі, тобто реально малого бізнесу. А ті, хто сьогодні має, наприклад, великий обсяг нерухомості і здає її в оренду – це так звані пасивні доходи, то ми вважаємо, що ці люди мають сплачувати податки на загальних засадах» – заявила Єфименко.

За її словами, в проекті Податкового кодексу уряд пропонує скорочення податків і водночас поширення податкового навантаження на тіньову економіку. А критика урядового проекту свідчить про те, що суспільство стало більш демократичним та більш соціально активним, наголосила заступник міністра.

За її словами, до розгляду проекту Податкового кодексу в другому читанні до нього потрібно внести зміни, розглянувши всі пропозиції.

Зі свого боку, президент аналітичного центру «Академія», екс-голова Держкомпідприємництва Олександра Кужель привітала ухвалення Податкового кодексу в першому читанні, тому що це, за її словами, спровокувало дискусію і дає можливість доопрацювати «конституцію бізнесу».

Натомість Кужель вважає, що податки не треба зменшувати, а необхідно забрати усі можливості для зловживання податківців. Адже податки в Україні великі тільки за рахунок хабарів чиновникам, переконана експерт.

«Спрощена система оподаткування – це не пільга. Ми показали на розрахунках разом із Податковою, що юридичні особи на спрощеному оподаткування всі ці 11 років сплачували до бюджету більше, ніж фірми, які займаються такими ж видами діяльності, які працювали на загальній системі оподаткування», – заявила Кужель.

За її словами, доопрацьовувати законопроект про Податковий кодекс має парламент разом із бізнесом.

17 червня Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект Податкового кодексу, внесений на розгляд парламенту Кабінетом міністрів.

Пізніше Президент Віктор Янукович, виступаючи на розширеному засіданні уряду, заявив, що проект кодексу в нинішній редакції не матиме підтримки у Верховній Раді і потребує серйозного доопрацювання.
XS
SM
MD
LG