Доступність посилання

ТОП новини

«Ми самі визначаємо теми» – у Мюнхені відкрився кінофестиваль


Німеччина – Погляди любителів кіно в ці дні спрямовані на баварську столицю. У Мюнхені відкривається черговий міжнародний кінофестиваль – «Фільмфест Мюнхен 2010». У програмі фільми з понад 40 країн світу. Традиційно головний акцент і цього разу зроблено на режисерах і стрічках, які не налажать до мейнстріму.

«Фільмфест Мюнхен» є другим за значенням після «Берлінале» кінофестивалем у Німеччині. Він підкуповує своєю непримушеною атмосферою.

Щоліта наприкінці червня упродовж цілого тижня публіка отримує можливість поспілкуватися з режисерами, які особисто представляють свої стрічки. Недаремно глядачі люблять це свято кіно: щороку його відвідує понад 70 тисяч гостей.

«Мені важливо влаштувати живий обмін між тими, хто робить кіно, й тими, хто його дивиться, а також звернути увагу на фільми, які просто так ніде не побачиш», – пояснив директор фестивалю Андреас Штрем. Вже сам склад фільмів говорить про те, що йдеться про так зване некасове кіно, кіно, яке лежить за межами мейнстріму. Крім «Міжнародної програми», на мюнхенському кінофестифалі традиційно працюють секції American Independents, «Нове німецьке кіно», «Нове французьке кіно».

Свого часу тут представляли свої стрічки такі майстри, як Ларс фон Трір, Квентін Тарантіно або Стівен Фрірс. Цього року до Мюнхена завітають французький режисер Франсуа Озон, іранський кіномитець Аббас К'яростамі, Масахіро Кобаясі з Японії, данська кінозірка Мадс Міккельсен.

«Можливість замислитися»


«Головна наша мета – надати людям можливість замислитися. На мою думку, нам це вдається, оскільки ми постійно самі створюємо теми», – каже Штрем.

Повністю вписується в цю концепцію й іспанський фільм «Я також» режисера Альваро Пастора, яким відкривається цьогорічний фестиваль у Мюнхені. Стрічка розповідає незвичну історію кохання між молодим чоловіком Даніелем, який народився із синдромом Дауна, і Лаурою, що не має відбою від обожнювачів.

Трагікомедії, драматичні стрічки, детективи, дитячі фільми, а й також документальні доробки й політичні роботи – палітра мюнхенського кінофестивалю величезна. Привертає до себе увагу документальний фільм «Відеократія», який викликав гострі дискусії в Італії. В ньому йдеться про італійського прем’єр-міністра й медіа-магната Сільвіо Берлусконі.

Цього року особливу увагу зосереджено на стрічках з Індії. Організатори фестивалю вирішили продемонструвати, що й за межами «Болівуду» в цій країні відбувається вкрай активне й насичене кіножиття.

Загалом за дев’ять днів свята кіно у 18 кінотеатрах баварської столиці покажуть понад 200 фільмів. Отже, публіці є з чого вибирати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG