Доступність посилання

ТОП новини

Янукович вимагає доопрацювати проект Податкового кодексу


Перший заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова
Перший заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова

Київ – Президент України Віктор Янукович наполягає на доопрацюванні проекту Податкового кодексу. Про це заявила перший заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова. За її словами, ухвалений у першому читанні проект кодексу збільшує тиск на платників податків, і тому Президент готує зміни до документа.

Про недоліки проекту Податкового кодексу, ухваленого напередодні у першому читанні, заговорили вже й на Банковій. Перший заступник глави Адміністрації Ірина Акімова заявила, що проект має чимало «плюсів», проте недоліки значно суттєвіші.

«Недопрацювань дуже багато. Це й посилення адміністративного тиску на платників податків замість його послаблення, зростання ризиків корупції з боку держаних чиновників, відсутність належної прозорості у відносинах між податковими службами та платниками податків. Ці причини роблять необхідним негайне доопрацювання проекту», – зауважила Акімова.

Вона наголосила, що у найближчий термін Президент Віктор Янукович підготує перелік власних пропозицій щодо змін і доповнень до Податкового кодексу, які згодом внесе на розгляд до Верховної Ради.

«Податковий кодекс, безперечно, країні потрібен. Проте не абиякий податковий кодекс, а такий, який сприяє прозорості, справедливості та нормальному соціально-економічному розвитку. Над таким кодексом нам іще доведеться попрацювати», – сказала Ірина Акімова.

Раніше Прем’єр-міністр Микола Азаров називав проект Податкового кодексу важливим кроком до стабілізації української економіки. Глава уряду виступив за ухвалення кодексу в цілому – щоб бюджет наступного року ухвалювали вже на новій податковій базі.

Водночас розроблений урядом проект Податкового кодексу викликав неабияке незадоволення опозиції. Зокрема, Юлія Тимошенко заявила, що ухвалена редакція кодексу спрямована на утиски малого й середнього бізнесу.

Президент дослухався до опозиції?

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Микола Катеринчук (НУНС)
Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики, депутат від блоку НУНС Микола Катеринчук позитивно ставиться до вимог глави держави щодо доопрацювання проекту кодексу. Єдине побоювання – що наміри можуть так і залишитися намірами.

«В принципі, Адміністрація Президента робить правильно, тому що це не питання підтримки опозиції, це питання підтримки бізнесу – чи він взагалі в нас буде? Бо якщо дивитися на нинішній проект, то складається враження, що бізнесові в нас не бути», – зауважує парламентар.

Тим часом в Україні вже розпочався збір підписів проти урядового проекту Податкового кодексу. Крім цього, 25 червня деякі представники бізнесу та експерти-економісти ухвалили звернення до Президента, Голови Верховної Ради та Прем’єр-міністра з вимогою ґрунтовно доопрацювати податкове законодавство.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG