Доступність посилання

ТОП новини

Голову ліцею імені Богуна звільнили не лише через бійку курсантів


Київ – 25 червня Міністерство оборони звільнило з посади керівника Київського військового ліцею імені Богуна Ігоря Тхоржевського. Представники міністерства кажуть, що однією з причин звільнення є недавній скандал із побиттям ліцеїста. Викладачі ж ліцею відзначають, що Тхоржевського звільнили після того, як він відрахував курсанта, який має родичів при владі. А частина батьків ліцеїстів припускає, що керівника усунули, щоб захопити землю навчального закладу в центрі Києва.

На загальних зборах трудового колективу ліцею, які тривали понад три години, представники Міністерства оборони заявили, що директор ліцею Ігор Тхоржевський складає свої повноваження. Залишаючи посаду, він заявив, що робив усе можливе для розвитку ліцею. Колеги проводжали його оплесками.

Радіо Свобода вже розповідало про скандальний випадок, коли курсанти Київського ліцею імені Богуна у травні жорстоко побили свого однолітка. Це та інші порушення, виявлені урядовою комісією, вплинули на звільнення директора ліцею, відзначає директор департаменту військової освіти та науки Міноборони Микола Науменко.

«Акт комісії має висновки не лише щодо неправильного зарахування ліцеїстів, а щодо низки недоліків у виховному процесі, – каже він. – Сам факт того, що одна дитина стосовно іншої так нечемно повелася, – серйозна психологічна проблема. Навіть якщо дитина тільки подумала про насильство – цю проблему мають відчувати педагоги, психологи і всі ми».

Ініціатор бійки – родич судді, а звільнення – етап рейдерства?

Тим часом викладачі та батьки ліцеїстів наголошують, що бійка між юнаками у ліцеї – це окремий випадок за декілька років і що директор діяв правильно, відразу відрахувавши двох курсантів, які вдалися до насильства. Педагоги стверджують, що один із відрахованих є онуком судді Верховного Суду і що нібито, коли директор відмовився його поновити, то хтось із представників влади пообіцяв звільнити Ігоря Тхоржевського.

Декілька днів тому заступник міністра оборони Борис Андресюк підтвердив, що ініціатором бійки є хлопець, опікуном якого є відомий в Україні суддя, і що на комісію міністерства, яка розслідувала ситуацію в ліцеї, чинять тиск.

Є ще одна версія подій. Реальною причиною роздмухування скандалу довкола бійки в ліцеї є рейдерська атака з метою дискредитації навчального закладу і захоплення його території та будівель у Печерському районі Києва – так вважає частина представників батьківського комітету.

«Все робилося, щоб зганьбити ліцей, щоб у нього не вступали, а якщо не вступають – то можна й закрити. Ціна питання – 30 гектарів у центрі Києва. Є безліч документів, де підприємства та навіть окремі урядовці пропонують продати землю та будівлі. Зараз працюють тонше – у телефонному режимі та через засоби інформації», – заявила Радіо Свобода голова комітету захисту ліцею Олена Мазур.

Натомість директор департаменту військової освіти та науки Міноборони Микола Науменко такі припущення рішуче заперечує. «Був той тиск чи не був, причетний до цього суддя чи ні – дитина відрахована, про інше й мови не може бути, – каже він. – Крім того, ніколи не йшла мова про рейдерське захоплення. Виникали певні проблеми – але вони штучні. Це не той заклад, який можливо захопити рейдерським шляхом».

У 2004 році уже був випадок, коли під час випускних іспитів до ліцею надійшло урядове рішення про припинення роботи. Працівникам закладу пояснювали, що ліцей ліквідують, а майно – продадуть. Проте одразу ж після скарг батьків та педагогів рішення визнали помилковим і скасували.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG