Доступність посилання

ТОП новини

Янукович вітає з Днем Конституції і хоче її змінити


Президент Віктор Янукович у вітанні з нагоди 14-ї річниці ухвалення чинної Конституції України заявив, що «досвід державного будівництва впродовж років, що минули з часу прийняття Основного Закону, засвідчив – Конституція України в сучасних динамічних історичних умовах потребує деяких змін».

За словами голови держави, «деякі її норми, зокрема, поспішно прийняті у кінці 2004 року, стали причиною розбалансування та серйозної кризи влади, а відтак – об’єктом обґрунтованої критики всередині країни та з боку міжнародного співтовариства».

При цьому Президент наголосив, що виправлення наявних недоліків і процес удосконалення Конституції «жодним чином не повинен перетворитися на політичну акцію».

«Це серйозна зміна суспільних відносин, яка має опиратися на волю народу, відповідати сучасним реаліям та визначати поступ держави в цілому. В основі конституційних змін має бути закладено принцип суспільного консенсусу, об’єднання політичних та громадських сил навколо ідеї розвитку країни, усунення чинників напруження в державі», – заявив Янукович.

У своєму вітанні до Дня Конституції він також закликав усе українське суспільство «до єднання задля безумовного виконання положень Основного Закону, гарантування прав і свобод людини та громадянина в нашій країні».

«Маємо пам’ятати, що лише наші спільні та сконсолідовані зусилля стануть запорукою процвітання держави та єдності народу», – мовиться в вітанні.

Сьогодні, 28 червня, Україна святкує 14-у річницю від ухвалення нинішньої Конституції України 1996 року.

Зміни, які нині критикує Янукович і які, зокрема, зменшили повноваження Президента, були внесені в грудні 2004 року з подачі тодішньої влади Президента Леоніда Кучми і Прем’єр-міністра Віктора Януковича як частина компромісу владних сил із опозицією, представник якої Віктор Ющенко змагався з Януковичем за посаду Президента, після того, як Верховний Суд визнав недійсними результати другого туру президентських виборів у зв’язку з численними системними порушеннями на користь Януковича і призначив переголосування.
XS
SM
MD
LG