Доступність посилання

ТОП новини

Британія: заборона паління у барах і ресторанах призвела до зменшення серцевих нападів


Лондон – Дослідження довело, що після ухвалення британським парламентом закону про повну заборону з липня 2007 року палити у громадських приміщеннях, включно з барами, ресторанами та нічними клубами, громадське здоров’я поліпшилося. Цей захід відвернув понад 1000 серцевих нападів за перший рік дії заборони в Англії.

Доктор Анна Ґілмор, директор дослідження, яке відбувалося на базі університету міста Бат, повідомила про його результати. «Ми встановили, що впровадження закону про паління призвело до зменшення кількості людей, які потрапляють до лікарні із серцевим нападом, – зазначила вона. – Якщо брати все населення, то зменшення становило 2,4 відсотка, що означає на 1200 менше пацієнтів на рік після ухвалення закону. А якщо врахувати повторні повернення до лікарні, то це число зростає до 1600».

Доктор Ґілмор вважає, що у час економічної кризи це становило суттєве фінансове заощадження – за підрахунками – близько 8 мільйонів фунтів (близько 11 мільйонів американських доларів), тож закон про заборону паління мав однозначно позитивний ефект.

Вчені студіювали статистику лікарень Англії між 2002-м і 2009 роками. Дослідження замовило міністерство охорони здоров’я, і воно було найбільшим вивченням наслідків законодавчої заборони куріння, які досі проводилися у світі. У ньому бралися до уваги різноманітні чинники, що можуть призводити до серцевих нападів: від погоди до рівня захворюваності на грип.

Закону підкорилися практично 100 відсотків громадян

Початково заклики головного лікаря країни запровадити заборону викликали спротив уряду, який вважав, що такий захід коштуватиме йому голосів виборців-курців. Але після довгої політичної боротьби закон таки було ухвалено, незважаючи на побоювання, що він може викликати акти громадянської непокори.

Але опозиція так і не матеріалізувалася. Під кінець першого року заборони з’ясувалося, що понад три із чотирьох британців підтримують закон, а підкорилися йому практично 100 відсотків громадян.

Торік група депутатів парламенту закликала до внесення поправок до закону, мотивуючи це тим, що паби несуть збитки, втративши торгівлю цигарками. Але тепер висновки дослідження дали прихильникам заборони новий козир.

До запровадження заборони на паління в Англії, вона вже діяла в Шотландії, Вельсі та Північній Ірландії, а багато організацій і закладів теж заборонили куріння, не чекаючи на закон. Якби цього не було, результати дослідження були б іще більш вражаючими.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG