Доступність посилання

ТОП новини

Костенко: жоден із законопроектів про місцеві вибори не був конструктивним


Законопроекти щодо змін до закону про вибори в Україні носять «фрагментарний характер» і ще більше заплутують законодавство щодо місцевих виборів. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив народний депутат від НУНС, голова Української народної партії Юрій Костенко, відповідаючи на запитання, чому сьогодні парламент не підтримав жодного з 12 запропонованих проектів закону про зміни виборчого законодавства.

«Жоден із цих законопроектів не давав відповіді на питання, що потрібно зробити в плані покращення роботи місцевої влади в інтересах громадянина», – сказав Костенко.

Щодо того, чи були представники УНП серед авторів якогось із цих документів, Костенко заявив, що його політична сила внесла на розгляд парламенту виборчий кодекс «ще в 2002 році». Цей документ, за його словами, «кодифікував всі вибори, починаючи від президентських, закінчуючи виборами до місцевих органів влади. Він базувався на сучасних європейських підходах і виборчих моделях. У тому числі ми пропонували так звані відкриті виборчі списки».

Сьогодні Верховна Рада України не підтримала жоден із законопроектів щодо внесення змін до закону України про вибори депутатів Верховної Ради Криму, місцевих рад і сільських, селищних і міських голів. Із 12 запропонованих законопроектів один був знятий із розгляду, а решта 11 не набрали необхідної кількості голосів (226).

Раніше сьогодні на засіданні погоджувальної ради спікер Володимир Литвин запропонував депутатам 1 липня визначитися з датою проведення місцевих виборів, але за умови розгляду на сьогоднішньому пленарному засіданні проектів змін до виборчого законодавства.
XS
SM
MD
LG