Доступність посилання

ТОП новини

Вінський: провладні партії намагаються перекрити дорогу новим


Норма, що обмежуватиме доступ нових партій до місцевих виборів у разі її ухвалення, є «штучною» і має на меті «відсікти» прихід нових політиків до влади в Україні. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив голова партії «Народна влада» Йосип Вінський.

Йдеться про норму, за якою висувати кандидатів у депутати місцевих рад усіх рівнів мають право тільки партійні осередки. І лише ті з них, які були офіційно зареєстровані за 365 днів до проведення виборів.

«Це брутальна норма… Є реєстрація партій у цілому, по Україні. У нас немає реєстрації партії в окремому регіоні, реєструються структурні підрозділи партії, а партія існує одна на всю Україну… Яка різниця, чи партія зареєстрована за два дні до виборів чи за 10 років до виборів. Головне, як люди до неї ставляться… Я вважаю, що Україна на сьогодні перебуває на тому етапі, коли старі партії мають відійти, тому що 19 років незалежності показали, що ті політичні структури, які діяли в цей час, виявилися неспроможними», – сказав Вінський.

За даними «Дзеркала тижня», у разі ухвалення таких змін, від партії «Свобода» у місцевих виборах зможуть взяти участь висуванці 407 осередків, а не зможуть – 64. Від партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна» у виборах зможуть взяти участь висуванці лише від 427 осередків, а не зможуть – 785. У партії В’ячеслава Кириленка «За Україну!» лише 199 осередків зможуть висунути своїх кандидатів, а 209 – ні. У «Громадянській позиції» Анатолія Гриценка взяти участь у виборах зможуть висуванці 106 осередків, тоді як 66 – не зможуть, відзначає «ДТ».

Окрім того, як пише газета, серйозні проблеми виникають у політсили Арсенія Яценюка «Фронт змін». Лише 19 осередків партії, за даними Мінюсту, зможуть делегувати на вибори своїх представників, а 631 – буде позбавлена такої можливості.

Сьогодні Верховна Рада не підтримала жоден із 12 законопроектів щодо внесення змін до закону України про вибори депутатів Верховної Ради Криму, місцевих рад і сільських, селищних і міських голів.
XS
SM
MD
LG