Доступність посилання

ТОП новини

Євроустанови борються з «шокуючими рахунками» мобільного зв’язку


Брюссель – У липні європейські користувачі мобільних телефонів зітхнуть з полегшенням. На території Євросоюзу вступають у дію нові правила, згідно з якими оператори мобільного зв’язку будуть змушені далі знизити вартість роумінгу. Крім того, вони ще й самі захищатимуть своїх клієнтів від надмірних рахунків. Проте ці заходи Європейській комісії доводилося відстоювати в суді, куди зверталися зі скаргою чотири найбільші телекомунікаційні компанії Європи.

Від 1 липня місячна плата за закордонне користування інтернетом через «мобілку» автоматично обмежуватиметься 50 євро. В той час, коли клієнт досягне 80 відсотків цього ліміту, оператор буде змушений надіслати йому попередження у вигляді sms або електронного листа.

Крім цього, у кожній із 27 країн співдружності майже на 10 відсотків скоротять вартість роумінгу та завантаження даних з інтернету. Все це буде здійснене для того, щоб убезпечити європейських клієнтів стільникового зв'язку від шокуючих рахунків за ці послуги, каже речник Єврокомісії Джонатан Тод.

«Із 1 липня хвилина розмови за межами країни коштуватиме максимум 39 центів, а вхідні дзвінки не переважатимуть 15 центів без податків, – пояснює речник Єврокомісії. – Щоб запобігти «шокуючим рахункам» за користування інтернетом через «мобілки» або «лаптопи», автоматично буде встановлений ліміт у розмірі 50 євро. Якщо клієнт не реагуватиме на попередження, то інтернет-зв’язок буде відключений».

На думку Джонатана Тода, це захищатиме громадян від неприємних сюрпризів через велетенські рахунки.

«Охочі зможуть замовляти ліміт більший, ніж 50 євро, але загалом саме ця сума буде автоматично у розпорядженні клієнтів, – каже він. – Все це для того, щоб не повторювалися історії, як то було з німецьким юнаком, який скачував телепрограму і, зрештою, отримав рахунок на 7 тисяч євро».

Через 5 років роумінг буде безкоштовним?

Водночас вимога Єврокомісії та Європарламенту обмежити ціни роумінгу раніше була оскаржена операторами мобільного зв’язку в Європейському суді. Проте судді найвищого судового органу ЄС із питань загальноєвропейського права визнали за Єврокомісією право диктувати ціни в ім’я інтересів спільного ринку співдружності.

Нині ця установа готує проект, що буде ще більше не до смаку операторам ринку телекомунікацій. Згідно з їхньою ініціативою, на єдиному європейському ринку мобільного зв’язку в 2015 році платню за роумінг мають взагалі скасувати.

За підрахунками, це зменшить прибутки телекомунікаційних компаній на 8 мільярдів євро щороку. Проте це суттєво покращить сімейні бюджети багатьох громадян європейської співдружності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG